Acasă Economie Contribuabilii care obțin venituri din DDA care sunt și salariați – scutiți...

Contribuabilii care obțin venituri din DDA care sunt și salariați – scutiți de plata CAS și CASS

DISTRIBUIȚI

Guvernul a aprobat proiectul de ordonanță de urgență de modificare a Codului fiscal, astfel încât să fie clarificată situația a aproape un milion de contribuabili care obțin venituri din activități independente. Este vorba de situația creată de Declarația 600, al cărei termen de depunere a fost amânat până la 15 aprilie, dar fără a fi modificat primul termen de plată – 25 martie.

”Această ordonanță de urgență schimbă fundamental acest mecanism. Trecem de la un sistem cu șapte declarații pentru persoanele fizice la o singură declarație, unică”, a anunțat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, la finalul ședinței de Guvern. Ministrul a precizat că nu plata nu se mai face în patru tranșe, anticipate, ci o singură dată. ”Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună această declarație unică în sistemul online și pentru acest lucru acordăm o reducere de 5% a obligațiilor de plată față de stat – impozit pe venit, CAS și CASS. Mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs, până la final de an, până pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea în total 10% reducere pentru obligațiile față de stat, dacă depune online și plata e anticipată”, a precizat ministrul de Finanțe.

În ceea ce privește veniturile din drepturile de autor, Teodorovici a arătat că Executivul a mers pe varianta stopajului la sursă. Contribuabilii care obțin venituri din drepturi de autor și sunt și salariați vor fi în continuare scutiți de plata contribuțiilor pentru asigurări de sănătate și asigurări sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here