Acasă Anchete Controale vamale ale transporturilor de deșeuri care intră în țară

Controale vamale ale transporturilor de deșeuri care intră în țară

DISTRIBUIȚI

O investigație jurnalistică transfrontalieră ridică semne uriașe de întrebare privind modul în care ajung în România deșeuri periculoase, importate din vestul Europei, pe post de combustibil pentru fabrici de ciment. Documentarul ”Secrete de Ciment”, publicat de Rise Project, arată cum legea este ocolită, atât în România, cât și în Italia, în folosul unor afaceriști fără scrupule, al mafiei italiene și al funcționarilor corupți. Ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, spune că vor fi făcute controale la vămi și la fabricile de ciment, pentru că deșeurile periculoase nu ar trebui să ajungă în România.

”Nu mai pot fi doar bănuieli, încep să fie din ce în ce mai multe surse care vorbesc despre incinerarea unor deșeuri periculoase în fabricile de ciment din România. Deșeurile periculoase din alte țări nu au ce căuta în țara noastră. Transportul, depozitarea sau eliminarea sunt complet interzise”, a spus ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe, la Digi24.

Ministrul spune că au fost găsite diverse tertipuri prin care unele companii fentează legislația, pentru a aduce astfel de deșeuri în România.

”Vom declanșa în primul rând controale vamale ale transporturilor de deșeuri care intră în țara noastră, fie pentru tranzit sau ca materie primă pentru industria reciclării. De asemenea, în paralel avem de gând să controlăm la fabricile de ciment, pentru că nu este normal ca noi, la nivel european, să fim campioni la ducerea la groapă și, evident, codași la reciclare, să reciclăm gunoi din alte țări, periculos, de altfel, dar sub diverse tertipuri ajunge ca și material reciclabil, iar gunoaiele și deșeurile din România, în loc să ajungă la reciclare, le vedem pe câmpuri”, a spus Alexe.

”Vrem să deschidem camioanele de deșeuri care intră în țara noastră, nu doar să ne uităm în hârtii. Hârtiile pot spune multe, doar că, atunci când ajungem în situația în care cercetăm acele camioane, vom vedea că acestea nu sunt deșeuri reciclabile, ci de altă natură. Până acum, instituțiile statului din subordine cred că verificau doar hărtiile și documentațiile. Trebuie să facem mai mult de atât”, a spus Alexe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here