Acasă Cultura Crește consumul de audiobookuri din diaspora. 50.000 de români din străinătate ascultă...

Crește consumul de audiobookuri din diaspora. 50.000 de români din străinătate ascultă cărţi în limba română

DISTRIBUIȚI

Mai mult de 50.000 de români care locuiesc în străinătate sunt ascultători activi de audiobookuri în limba română, arată rezultatele studiului „Piaţa de carte digitală din România”, prima cercetare de piaţă dedicată audiobookurilor şi e-bookurilor din România, realizată de platforma de audiobookuri şi e-bookuri în limba română Voxa. 

Numărul acestora reprezintă 20% din totalul celor peste 240.000 de utilizatori ai Voxa, iar numărul românilor din diaspora creşte în fiecare lună.

„Cei mai mulţi utilizatori Voxa din diaspora care ascultă cărţi în limba română locuiesc în Marea Britanie, în Germania şi în Franţa. În general, sunt persoane care au un nivel ridicat de educaţie şi care nu doresc ca ei sau copiii lor să piardă contactul cu limba română. Piaţa de carte digitală din România este pe urmele pieţelor dezvoltate la nivel internaţional. În statele europene, audiobookurile şi e-bookurile reprezintă până la 15% din piaţa de carte, cu ponderi mai ridicate în statele nordice, în timp ce în Japonia ponderea digitalului este de 38%.”, a declarat Dan Vidraşcu, CEO al Voxa, prima platformă de audiobook-uri şi ebook-uri în limba română, citat de news.ro.

În România există în prezent peste 240.000 de utilizatori ai platformei de audiobookuri în limba română Voxa, iar numărul acestora va ajunge la peste 370.000 de utilizatori recurenţi până la final de an. Dacă la finalul anului 2022 piaţa de carte digitală reprezenta sub 1% din totalul pieţei de carte din România (estimată la circa 100 de milioane de euro), până în 2027 aceasta va ajunge la 10% din totalul pieţei de carte, potrivit estimărilor lui Dan Vidraşcu.

Cei mai mulţi utilizatori ai Voxa din diaspora – peste 12.000 – locuiesc în Marea Britanie, urmaţi de cei din Germania (peste 10.000) şi din Franţa (peste 5.000). Aceştia consumă preponderent audiobook-uri în limba română şi preferă categoriile „dezvoltare personală”, „literatură” şi „cărţi pentru copii”.

„Audiobookurile în limba română formează o piaţă nouă în România, unde momentan activează puţini jucători locali şi sunt tot mai populare în rândul comunităţilor de români din alte ţări. Multe edituri din România au început deja să investească masiv în crearea de conţinut de tip audiobook, pentru că şi-au dat seama că pasionaţii de lectură caută acest tip de format şi nu vor să rateze intrarea pe această nişă de piaţă”, a mai spus Dan Vidraşcu.

1 COMENTARIU

  1. […] Mai mult de 50.000 de români care locuiesc în străinătate sunt ascultători activi de audiobookuri în limba română, arată rezultatele studiului „Piaţa de carte digitală din România”, prima cercetare de piaţă dedicată audiobookurilor şi e-bookurilor din România, realizată de platforma de audiobookuri şi e-bookuri în limba română Voxa.  Numărul acestora reprezintă 20% din totalul celor […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here