Acasă Anchete Cristian Rizea poate fi extrădat

Cristian Rizea poate fi extrădat

DISTRIBUIȚI

Fostul deputat PSD, Cristian Rizea, condamnat în România la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani, dar care se ascunde de mai mulți ani la Chișinău, a rămas fără azil politic și cetățenia Republicii Moldova. Astfel, magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul lui Rizea privind decizia primei instanțe, prin care i s-a retras cetățenia Republicii Moldova.

Avocata lui Rizea susține că va contesta hotărârea Curții de Apel în instanța ierarhic superioară, Curtea Supremă de Justiție.

”După ce pe 3 noiembrie a fost publicat decretul președintelui prin care i-a fost retrasă cetățenia, dumnealui a fost reținut. În momentul reținerii, pentru a nu fi extrădat, a cerut azil simplu de la Biroul Migrației și Azil al MAI și după a cerut azil politic. Azilul simplu cerut de la Biroul Migrației a fost respins și respectiv, noi am contestat în instanța de judecată repingerea azilului simplu. După ce a fost respins acordarea statului de refugiat, Judecătoria Chișinău a respins cererea noastră de chemare în judecată, ulterior noi am cotestat-o cu Apel. Astăzi, la Curtea de  Apel urma să fie examinat apelul însă noi eram în alt proces de judecată și am cerut amânarea, însă după cum vedem a fost respinsă”, a declarat Corina Stratan, citată de TV8.

La începutul lunii noiembrie 2020, fostul deputat PSD a rămas fără cetățenia moldovenească după ce președintele de atunci, Igor Dodon, a semnat un decret în acest sens. La scurt timp, ex-deputatul PSD a fost reținut. În momentul reținerii, Rizea a cerut azil politic. Ulterior, instanța de judecată a eliberat un mandat de arestare, după care a fost prelungit. După 6 luni, fostul deputat a fost eliberat. Procurorii moldoveni au venit cu demersuri pentru ca Rizea să fie extrădat autorităților române.

Rizea este acuzat că a obținut ilegal cetățenia Republcii Moldova.

Fostul parlamentar român a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova, pe 14 noiembrie 2017, iar pe 28 decembrie 2017, fostul parlamentar obţine paşaportul moldovenesc. Dodon a negat faptul că i-ar fi acordat protecție lui Rizea pe care nici nu-l cunoaște. Totodată, Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă că fostul deputat PSD ar fi obţinut cetăţenia în baza unei înțelegeri cu fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc.

Ministerul Justiției din România a formulat, la început lunii noiembrie 2020, cererea de extrădare din Republica Moldova a fostului parlamentar Cristian Rizea în vederea executării unei pedepse de 4 ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here