Acasă Politic Cristian Terheș, Cătălin Cherecheș și Doru Dăncuș, excluși din PNȚCD

Cristian Terheș, Cătălin Cherecheș și Doru Dăncuș, excluși din PNȚCD

DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul Cristian Terheș, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și viceprimarul municipiului Baia Mare, Doru Dăncuș, și-au pierdut calitatea de membri ai PNȚCD și funcțiile de conducere deținute în partid.

Vineri, 6 mai 2022, președintele Aurelian Pavelescu a convocat la sediul central al PNȚCD din București, Consiliului Național de Conducere al partidului, urmând a se analiza situația financiară și a se găsi soluții pentru achitarea datoriilor.

PNȚCD precizează că nu beneficiază de nicio susținere financiară din partea statului de 22 de ani, partidul fiind finanțat doar prin contribuțiile membrilor.

Principala cauză a acumulării datoriilor a fost refuzul membrilor partidului care dețin funcții publice retribuite de a plăti cotizațiile lunare, potrivit statutului partidului.

Astfel, conform art. 18 (3) lit. a) și lit. c din statutul partidului ”membrii de partid care îndeplinesc funcția de europarlamentar, consilierii europarlamentari au obligația să plătească o cotizație în cuantum de 20% din indemnizație, salariu/lună”. De asemenea, potrivit art. 18 (3) lit.b) din statutul partidului „membrii de partid care îndeplinesc funcțiile de primar, viceprimar, vicepreședinte de consiliu județean plătesc o cotizație de 10% din indemnizație/salariu pe lună”.

Sancțiunea pentru neplata cotizațiilor lunare menționate mai sus este prevăzută de art. 18 (2) lit. b) din statut ”neachitarea cotizației pe o perioadă mai mare de 6 luni conduce la sancțiunea pierderii calității de membru”.

Din verificările actelor contabile, realizată de secretariatul general, la solicitarea a 15 vicepreședinți ai partidului, s-a constatat încălcarea statutului pentru o perioadă foarte mare de timp, cu mult mai mult peste termenul de 6 luni,  a mai multor membrii cu funcții publice, sumele cele mai mari fiind datorate de Cristian Vasile Terheș europarlamentar (35.730 de euro – 178.500 lei), Doru Dăncuș viceprimar al mun. Baia Maia și fost vicepreședinte CJ Maramureș (101.912 lei) și Cătălin Cherecheș primar al mun. Baia Mare (31.008 lei).

Cristian Terheș nu a plătit niciodată cotizația, de la intrarea în partid mai 2020 – mai 2022, perioada fiind de 25 de luni, termenul statutar fiind de 6 luni. Suma datorată, cu titlul de cotizație, este de 35.730 de euro, aproximativ 178.500 roni.

S-a constatat pierderea calității de membru al PNȚCD.

Indemnizația primită de Terheș este de 7.146 euro /lună. În afara acestei sume acesta mai primește 338 de euro diurnă/zi, plus 4.778 euro indemnizație forfetară/lună și plus cheltuieli birou europarlamentar 25.442 euro/lună, suma totală ridicându-se la aproximativ 43.000 euro/lună. Potrivit calculelor, suma de bani primită și administrată de  Cristian Vasile Terheș, pentru cei trei ani de mandat, este de 1.548.000 euro.

Cristian Vasile Terheș a obținut mandatul de europarlamentar în numele PNȚCD, pe listele PSD, în baza Protocolului semnat de Președintele PNȚCD Aurelian Pavelescu cu președintele PSD Liviu Dragnea, la alegerile europarlamentare din 2019. Acesta s-a înscris în PNȚCD abia după un an de mandat.

Cătălin Cherecheș având funcția de primar al municipiului Baia Mare a obținut mandatul 2020 – 2024 pe listele PNȚCD. Acesta nu a plătit nici o cotizație la partid în ultimele 19 luni, fiind depășit termenul de 6 luni prevăzut de statut.

La o indemnizație de 16.000 de lei pe lună, pentru 19 luni, Cătălin Cherecheș datorează partidului 31.000 de lei. S-a constat pierderea calității de membru.

Cei trei au posibilitatea să solicite reînscrierea în partid, după plata la zi a cotizațiilor.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here