Acasă Economie Criticat de ecologiști, proiectul Neptun Deep merge mai departe. Din 2027, România...

Criticat de ecologiști, proiectul Neptun Deep merge mai departe. Din 2027, România poate deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE

DISTRIBUIȚI

OMV Petrom (cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei) și Romgaz au anunţat miercuri, 21 iunie 2023, decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră.

În cei douăzeci de ani de exploatare a zăcământului de gaz Neptun Deep din Marea Neagră, vor fi extraşi circa 100 de miliarde de metri cubi de gaz, iar statul român va încasa 20 de miliarde de euro.

Ceremonia oficială prin care a fost anunţată decizia finală de investiţie a avut loc la sediul Guvernului a avut loc, eveniment la care au participat premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă şi conducerile companiilor OMV Petrom şi Romgaz.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că prin demararea proiectului Neptun Deep, de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, derulat de OMV Petrom şi Romgaz, România face pasul decisiv pentru independenţa sa energetică.

„Suntem astăzi martorii momentului în care România face pasul decisiv pentru independenţa sa energetică. Gazul din Marea Neagră este chiar combustibilul care ne va duce către realizarea acestui obiectiv strategic. Milioane de familii şi sute de mii de firme româneşti aşteaptă asta de atâta vreme. Este momentul să punem această resursă la baza dezvoltării noastre economice în şcoli, spitale, ferme şi fabrici, în folosul concret al românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a punctat faptul că proiectul reprezintă realizarea unei bune colaborări între instituţiile de stat şi mediul privat.

„Marcăm, în fapt, o realizare a muncii în echipă între stat şi mediul privat. Fără această colaborare, astăzi, nu ar fi existat proiectul Neptun Deep, de extracţie a gazelor din Marea Neagră (…) Acesta este modelul de lucru de care are nevoie România”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că eforturile făcute de OMV Petrom şi Romgaz, firmele partenere în acest proiect, sunt impresionante.

„Am convingerea că după anunţul deciziei de investiţii operaţiunile vor fi coordonate la fel de bine pentru a se putea derula cu cea mai mare viteză, astfel încât în 2027 să avem primele molecule de gaze din Marea Neagră”, a declarat Ciolacu.

Premierul a subliniat că România are experienţă şi expertiză pentru a deveni cel mai important producător al UE în privinţa gazelor naturale.

„Iată, când este vorba de mize naţionale majore, România reuşeşte să-şi adune energiile şi să facă saltul economic care o aduce la un alt nivel în Europa, acolo unde românii merită din plin să fie. Avem experienţă şi expertiză pentru a deveni cel mai important producător al UE în privinţa gazelor naturale”, a declarat Ciolacu.

Nu în ultimul rând, şeful Executivului a punctat că România va fi „un furnizor pe termen lung, predictibil şi substanţial de securitate energetică”.

„Am spus de la început, acest mandat este despre fapte concrete şi realizări economice. Acest proiect va demonstra că suntem capabili şi pregătiţi să ne controlăm propriul destin energetic şi să ne stabilim propriul curs. (…) Suntem pregătiţi să ne asumăm acest rol. Vom fi un furnizor pe termen lung, predictibil şi substanţial de securitate energetică”, a mai declarat Ciolacu.

România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE – Verchere, OMV Petrom

Directorul companiei OMV Petrom, Christina Verchere, a precizat joi că în 2027 ar urma să fie extrase primele cantităţi de gaze prin proiectul Neptun Deep şi că România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

„2027 este anul în care aşteptăm primele cantităţi de gaze şi, în timp, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Proiectul va dura aproximativ două decenii, iar veniturile aduse la bugetul de stat vor sprijini dezvoltarea societăţii. Neptun Deep este un proiect strategic şi pentru noi, şi pentru România. Este o provocare la care suntem gata să răspundem. Avem experienţă în calitate de operatori în ape de mare adâncime şi de mică adâncime şi ne unim forţele cu furnizori de cea mai bună calitatea din întreaga lume. Împreună cu Romgaz vom investi până la 4 miliarde de euro pentru ca Neptun Deep să fie un succes. Neptun Deep va conta pe cea mai bună infrastructură, tehnologiile cele mai moderne, care protejează în acelaşi timp mediul şi aduc siguranţă în operaţiuni”, a spus ea.

Directorul OMV Petrom a apreciat că anunţarea deciziei finale de investiţii în proiectul Neptun Deep reprezintă „un nou capitol, esenţial pentru sectorul energetic” al României. Ea a menţionat că proiectul va sprijini „securitatea energetică” a ţării, dar şi transformarea acesteia într-un „jucător foarte important” pe această piaţă.

„Producţia estimată este de aproximativ 30 de ori mai mare decât cererea anuală, care acoperă 4,3 milioane de gospodării. Veniturile estimate ale statului român ar fi 20 de miliarde de euro. Neptun Deep este un pas foarte important pentru strategia noastră 2030, care îşi propune să sprijine tranziţia energetică a României şi a regiunii”, a mai spus ea.

Planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep aprobat de OMV Petrom și Romgaz a fost înaintat spre confirmare Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze naturale către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma își generează propria energie electrică, iar infrastructura va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acest lucru permite optimizarea proceselor și eficientizează consumul de energie electrică și reducerea emisiilor.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri. Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale de explorare și evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 mld. euro.

Greenpeace atrage atenția că exploatarea gazelor offshore amenință un ecosistem reprezentativ pentru România și litoralul său, subliniind că există și alte opțiuni și un potențial mare pentru energie curată în țară. Organizația consideră că declanșarea exploatării este o greșeală ireparabilă.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here