Acasă Info Local CTC ÎN SĂNĂTATE – PRIMELE ROADE

CTC ÎN SĂNĂTATE – PRIMELE ROADE

DISTRIBUIȚI

CNAS încurajează pacienții să verifice dacă au fost sau nu raportate pe numele lor servicii medicale inexistente.

Noul sistem de prescripție electronică permite oricărui asigurat, în baza CNP, să afle câți bani cheltuiește statul pentru sănătatea sa. Pentru aceasta trebuie depusă o solicitare la Casa de Asigurări de Sănătate. Imediat se poate afla calitatea de asigurat, numele medicului de familie și cum ați fost declarați ca asigurați la casă de-a lungul timpului.

Informațiile legate de serviciile medicale vor fi comunicate în maximum 30 de zile prin poștă, la adresa menționată în cerere.

Transparentizarea sistemului permite atât cetățeanului, cât și casei să descopere eventualele fraude. Anual, sistemul național de sănătate este păgubit cu aproximativ 300 de milioane de euro din tratamente și servicii medicale inexistente. Din iulie și până acum, conducerea actuală a casei a sesizat DNA pentru cinci mari nereguli.

CENTRUL ROMÂN PENTRU INIȚIATIVĂ SOCIALĂ a transmis Ministerului Sănătății o serie de amendamente la noua Lege a Sănătății referitoare la informarea, din oficiu, de către CNAS a tuturor asiguraților din sistem în legătură cu plățile efectuate în numele lor și serviciile medicale de care au beneficiat de-a lungul unui an.

Deschiderea manifestată de CNAS față de pacienți este și rezultatul demersurilor făcute de membrii și voluntarii CRIS care, în luna iulie, s-au mobilizat și au organizat audierea publică pe tema ”Control – Transparență – Calitate în Sănătate” ca parte a campaniei de transparentizare a cheltuielilor din sistemul public de Sănătate. Alături ce Centrul Român pentru Inițiativă Socială, în Coaliția CTC în Sănătate s-au aflat Sindicatul 2002 din SRTV și Asociația Națională a Specialiștilor în Resurse Umane – AUR. Principala concluzie a audierii publice a fost că majoritatea covârșitoare a asiguraților vor să știe cât anume încasează sistemul de sănătate din contribuțiile lor și cât anume cheltuiește pentru fiecare în parte. VIITORUL Ilfovean  a fost partener media în cadrul proiectului.  

A fost depăşit pragul de 3.000.000 de rețete electronice prescrise cu ajutorul noului sistem implementat la începutul lunii iulie. Prin noul sistem CNAS poate verifica dacă ceea ce prescriu medicii corespunde cu medicamentele compensate eliberatede farmacii. În plus, rețeta electronică reduce riscul erorilor de prescriere, diagnosticul este tipărit codificat, datele pacientului sunt protejate.

Dr. Doru Bădescu, președintele CNAS, este nemulțumit însă de faptul că ”mai există farmacii care încă nu au adoptat sistemul, iar pacientul, adică asiguratul, trebuie să caute o unitate care să îi poată onora rețeta electronică primită de la medic”.

CNAS monitorizează farmaciile care nu pot elibera rețete electronice și informează medicii prescriptori asupra acelor unități care folosesc cu succes sistemul, pentru a îndruma pacienții în mod eficient. Totodată, medicii care prescriu în format electronic peste 70% dintre rețete sunt stimulați financiar, conform reglementărilor legale în vigoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here