Acasă Social Cum se explică noul val de infectări de COVID-19

Cum se explică noul val de infectări de COVID-19

DISTRIBUIȚI

Noua subvariantă a coronavirusului, care vine din India și este de 5 ori mai infecțioasă, are o capacitate ridicată de a ocoli anticorpii generaţi de o infectare anterioară, evidențiază un studiu efectuat în Elveţia, relatează agenţia EFE. Aceasta ar fi o posibilă explicaţie pentru numărul de infectări mare din ultima vreme, în ciuda faptului că cercetătorii se aşteptau să se realizeze o imunitate de turmă în urma valurilor anterioare.

Studiul mai arată că imunitatea obţinută prin vaccinarea anti-COVID-19 este superioară celei date de infectare, dar şi în cazul persoanelor vaccinate varianta Omicron are o capacitate semnificativă de neutralizare a anticorpilor, scrie Agerpres.

Cercetarea, efectuată de Universitatea din Geneva şi de Spitalul Universitar din acest oraş, a analizat prin probe de sânge capacitatea de neutralizare a anticorpilor în cazul a 120 de persoane (vaccinate sau nevaccinate) infectate anterior cu una dintre variantele precedente ale coronavirusului SARS-CoV-2 – respectiv tulpina originală sau variantele Alfa, Beta, Delta şi prima subvariantă a Omicron (BA.1) – şi care s-au infectat din nou.

Concluzia cercetării este că varianta Omicron „este foarte eficientă în ocolirea imunităţii naturale preexistente şi, într-o mai mică măsură, a celei induse prin vaccinare”.

Numărul cazurilor de COVID-19 la nivel mondial a crescut cu 30% în numai două săptămâni, iar în Europa subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5 sunt responsabile pentru noul val de infectări, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Cu toate acestea, datele preliminare sugerează că rata deceselor s-a deconectat de numărul de cazuri, comparativ cu valurile precedente înmulţirea infectărilor neprovocând o creştere semnificativă a internărilor la ATI şi a deceselor.

Însă în India, unde a apărut varianta Delta, dislocată între timp de Omicron, a fost detectată o nouă variantă a acesteia din urmă, denumită BA.2.75 şi pe care experţii o monitorizează cu atenţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here