Acasă Social Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga ordonă Rusiei să suspende invadarea...

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga ordonă Rusiei să suspende invadarea Ucrainei

DISTRIBUIȚI

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat miercuri Rusiei să suspende invadarea Ucrainei.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga.

CIJ mai arată că Rusia trebuie să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.

„Curtea este conştientă de amploarea tragediei umanitare din Ucraina” şi este „profund preocupată de utilizarea forţei ruse, care ridică probleme foarte grave de drept internaţional”, a subliniat Joan Donoghue în cursul audierii.

De asemenea, CIJ a mai cerut ca ambele părți beligerante să se abțină de la orice acțiune care ar putea agrava sau îngreuna rezolvarea conflictului”. Aceasta este singura decizie luată cu unanimitate de voturi, în cazul celorlalte decizii, judecătorii vicepreședintele Gevorgian și judecătorul Xue având un vot negativ.

Ucraina a acuzat Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul şi a cerut Curţii să ordone încetarea imediată a ostilităţilor. Totodată, Ucraina mai cere judecătorilor să decidă că nu există o justificare legală pentru invazie.

Rusia nu a participat la audierile din 7 martie şi 8 martie, însă a transmis un document scrisprin care a respins competenţa curţii cu privire la speţa prezentată de Ucraina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here