Acasă Politic Dările mai mari decât veniturile?

Dările mai mari decât veniturile?

DISTRIBUIȚI

Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular şi iresponsabil care riscă să ducă la dezintegrarea sistemului naţional de securitate social

Aproape 5.000 de sindicalişti ai Cartel Alfa și ai Sindicatului Național al Polițiștilor protestează miercuri, în faţa Guvernului, nemulţumiţi de măsurile anunţate de Executiv, în special de transferul contribuţiilor de la angajator către angajat, ceea ce va detemina ca majorarea salarială anunţată pentru debutul anului 2018 să nu se regăsească, de fapt, în veniturile nete. Până la orele 16.00 sunt restricții de trafic în zonă, șoferii, cum de altfel se întâmplă în fiecare zi, fiind cu nervii întinși la maximum.

”Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat reprezintă un experiment singular şi iresponsabil care riscă să ducă la dezintegrarea sistemului naţional de securitate socială. Acest plan guvernamental a stârnit deja reacţii internaţionale, deoarece este de natură să submineze progresele realizate după decenii de campanie pentru justiţie socială şi solidaritate şi pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor europeni. Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători (media UE este de 23,57% contribuţii angajatori, 13,35% contribuţii angajat), deoarece companiile au şi o răspundere socială”, a declarat, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu. El a spus România va avea ”încă o bilă neagră”, fiind ”ţara care încearcă să distrugă modelul european” al asigurărilor sociale.

Potrivit acestuia, lipsa unui mecanism juridic care să oblige angajatorii să includă în salariul brut al angajatului taxele sociale care erau anterior în sarcina angajatorului pentru salarii care depăşesc salariul minim va duce la reducerea venitului net sau ar împiedica salariatul să beneficieze de facilităţi fiscale care îi sunt destinate, cum ar fi reducerea impozitului pe salariu de la 16% la 10% sau reducerea cotei de contribuţii sociale cu 4,25%. Spre exemplu, la un salariu brut de 2600 lei, salariatul va pierde până la 302 lei, adică o reducere nominală cu aproximativ 17% a salariului net. În sistemul bugetar, creşterea de 25% de la 1 ianuarie 2018 reprezintă în condiţiile acestui transfer doar 4,26%.

Pe pancarte sunt scrise mesaje precum ”Vă plătim să ne slujiţi, nu să ne batjocoriţi”, ”Paharul răbdării s-a umplut. Dările mai mari decât veniturile?”, ”Trăiască guvernanţii aşa cum trăieşte poporul”. Foto – Digi24.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here