Acasă Economie Datoria guvernamentală a României: Moody’s prognozează un deficit bugetar de 6,8% din...

Datoria guvernamentală a României: Moody’s prognozează un deficit bugetar de 6,8% din PIB în 2022 și 5,6% din PIB în 2023

DISTRIBUIȚI

Agenția de rating Moody’s a reconfirmat vineri, 15 octombrie 2021, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută și a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă.

Conform raportului Moody’s, cei doi factori cheie pentru schimbarea perspectivei din negativ în stabil sunt: perspectivele solide de creștere economică, care se bazează pe dezvoltarea sectorului privat pe sectorul privat dinamic și pe utilizarea fondurilor din mecanismul Next Generation EU și procedura de deficit excesiv în care se află România, care acționează ca o ancoră politică cheie a strategiei fiscale.

Reconfirmarea ratingurilor Baa3 ale României are la bază potențialul puternic de creștere al economiei românești. Moody’s se așteaptă la o îmbunătățire treptată a valorilor în ceea ce privește deficitul de cont curent. Evaluarea este susținută de așteptările agenției că potențialul de creștere post-coronavirus al României va înregistra o creștere dinamică.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, politicile fiscale și macroeconomice ale României sunt supuse evaluărilor periodice ale Comisiei Europene. Interconectarea puternică prin legături comerciale și de investiții minimizează riscul restricțiilor de transfer și convertibilitate în opinia Moody’s.

Moody’s prognozează un deficit de 6,8% din PIB în 2022, 5,6% din PIB în 2023. În 2024 deficitul bugetar urmează a atinge 4,5% din PIB

Veniturile vor continua să beneficieze de perspective solide de creștere, precum și de eforturile administrației de a îmbunătăți colectarea impozitelor. Prin PNRR guvernul român vizează o creștere a ponderii veniturilor cu 3 puncte procentuale din PIB.

Deși sunt în scădere, deficitele prognozate vor rămâne peste pragul de stabilizare a datoriei în următorii trei ani

Moody’s estimează că datoria publică va continua să crească în 2022 și 2023, atingând un vârf de 56,6% în 2024. Datoria publică urmează să scadă în 2025.

Moody’s se așteaptă ca plățile dobânzilor raportate la PIB și plățile dobânzilor raportate la veniturile guvernamentale să ajungă la 1,3% și, respectiv, 4,0% în 2024. Din perspectiva finanțării, trezoreria a prelungit scadența medie a datoriei, care a atins 7,7 ani în august 2021 față de 7,3 ani la sfârșitul anului 2020. Ponderea datoriei pe termen scurt este, de asemenea, scăzută, situându-se la 3,5% din totalul datoriei guvernamentale în august 2021.

Totodată agenția de rating Standard&Poor’s a decis să reconfirme ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here