Acasă Politic De ce certificatul verde de vaccinare este valabil până la finalul lui...

De ce certificatul verde de vaccinare este valabil până la finalul lui iunie 2022

DISTRIBUIȚI

Președintele CNCAV Valeriu Gheorghița a explicat de ce certificatul verde de vaccinare este valabil pâna în la finalul lui iunie 2022, precizând ca în urmatoarele luni ar putea avea loc o „redefinire” a acestui document.

”În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, aceasta valabilitate (pâna la 30 iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul doua aspecte: care va fi perioada pâna la care se va întinde aceasta situație pandemica, cu risc crescut de numar de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat ca o perioada de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabila. Un alt argument în plus pentru aceasta perioada de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem dupa vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile. Faptul ca, între timp, vedem ca ne confruntam cu acest val 4 general de varianta Delta, mult mai contagioasa, mult mai transmisibila, și care genereaza mai multe cazuri de îmbolnavire și are și aceasta capacitate de a ocoli parțial raspunsul imun dupa boala sau dupa vaccinare, s-a impus efectuarea dozei booster, la minim șase luni de la prima schema de vaccinare. Vedem ca deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua aceasta doza booster, care sa fie inclusa și în certificatul digital. Ceea ce ma face sa cred ca nu este exclus ca în perioada lunilor urmatoare sa asistam la o redefinire a certificatului digital. Cel puțin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical – sa fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare, n.red), doza de rapel la minim șase luni”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activitaților privind Vaccinarea la TVR.

“La acest moment, certificatul digital funcționeaza în baza schemei primare de vaccinare – fie în doua doze, fie o singura doza, în funcție de tipul de vaccin efectuat și care are valabilitate timp de un an – pâna la mijlocul verii anului viitor (iunie 2022, n.r). De la acel moment, lucrurile vor fi reevaluate în funcție de evoluția epidemiologica”, a adaugat președintele Valeriu Gheorghiță.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here