Acasă Editorial De ce tace Klaus Iohannis?

De ce tace Klaus Iohannis?

DISTRIBUIȚI

BasescuEditorial Sorin Roșca Stănescu

 

Fostul preşedinte s-a dezlănţuit. Lansează nenumărate acuzaţii. Are multiple ţinte. Două dintre acestea, însă, îl vizează, în mod special, pe succesorul său. Pe Klaus Iohannis. Şi sunt de o gravitate excepţională. Una este legată de o presupusă proprietate în Florida, a şefului statului. Cealaltă de implicarea a celor mai înalte autorităţi într-o altă prezumtivă faptă. Ascunderea urmelor de la Colectiv.

Traian Băsescu susţine, cu subiect şi predicat, că preşedintele Klaus Iohannis are o proprietate în Florida. Locaţia în care şi-a petrecut două scurte concedii. Acuzaţia este de o gravitate excepţională. Nu fiindcă fostul primar al Sibiului ar avea un imobil în plus, situat pe partea cealaltă a globului. Ci pentru că, dacă aşa stau lucrurile, atunci rezultă că domnia sa a ascuns adevărul. Deşi a promis transparenţă. Mai mult decât atât. Dacă se confirmă această informaţie, atunci preşedintele Klaus Iohannis a comis un fals în declaraţii. Şi un uz de fals. Ar fi, pur şi simplu, vorba de două infracţiuni grele.

Pe un fond extrem de tensionat legat de victimele de la Colectiv şi de o serie de acuzaţii grave pe marginea acestui caz, cum că ar fi vorba, pur şi simplu, de o crimă pusă la cale de autorităţi, intervine în forţă şi Traian Băsescu. Să recapitulăm! Florin Chilian acuză faptul că la Colectiv a avut loc un act terorist pus la cale chiar de autorităţile statului, din ordinul lui Klaus Iohannis, în scopul de a declanşa o profundă stare de emoţie la nivelul întregii societăţi, în baza căreia să poată fi dat jos Guvernul Ponta. În scurt timp, sunt date publicităţii de către Direcţia Naţională Anticorupţie stenograme ale unor interceptări efectuate în clădirea Guvernului, din care rezultă că un înalt ofiţer al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale a afirmat, cu subiect şi predicat, că la Colectiv este vorba de o crimă despre care autorităţile, la cel mai înalt nivel, au fost la curent. Analistul Ion Cristoiu comentează şi el pe această temă, dând expresie unor semne de întrebare legate de acelaşi subiect şi exprimându-şi, în mod categoric, suspiciunea privind sinceritatea autorităţilor, în general, şi a lui Klaus Iohannis, în special, în ceea ce priveşte drama de la Colectiv. Iar acum, atacă, în forţă, Traian Băsescu.

Fostul preşedinte are o abordare nouă, dar complementară celorlalte. Şi anume, el îşi exprimă convingerea că ancheta tehnică efectuată la Petroşani ar fi finalizată de mai multă vreme, dar ea se bate cap în cap cu concluziile preliminare ale autorităţilor statului. Şi că, în consecinţă, experţii de la Petroşani ezită să comunice oficial rezultate expertizei pentru că ele nu s-ar potrivi cu opiniile lansate în spaţial public de reprezentanţii de la cel mai înalt nivel ai statului. Ce concluzie putem să tragem de aici? Că domnul Traian Băsescu îl acuză, la rândul său, pe preşedintele Klaus Iohannis, în calitatea acestuia de cel mai înalt reprezentant al statului, că opinia publică a fost dezinformată, că probele acestei dezinformări sunt ascunse, lansând o nouă suspiciune din seria celor care acreditează ideea că la Colectiv ar fi avut loc o crimă politică.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, de mai multe ori, chiar şi înainte de a fi fost învestit, că nu agreează polemica şi că nu se va angaja, aşa cum a făcut Traian Băsescu, în schimburi dure de replici, care nu fac altceva decât să tensioneze viaţa politică din România. Şi eu şi alţii am respectat şi am încurajat această poziţie. Acum însă este o situaţie tipică, în care tăcerea nu se mai poate dovedi a fi de aur. Este o situaţie în care dacă preşedintele tace, suspiciunile împotriva sa se vor multiplica şi se vor radicaliza. Este momentul ca preşedintele Klaus Iohannis să intre în ring şi să reacţioneze.

Şeful statului are datoria să limpezească situaţia legată de prezumtiva sa proprietate din Florida. Iar dacă Traian Băsescu minte, dacă el nu poate face dovada celor afirmate, atunci opinia publică trebuie să afle acest lucru. Iar mincinosului să-i fie tăiat nasul. În al doilea rând, şi în ceea ce priveşte  acuzaţiile de atentat terorist la Colectiv, pus la cale chiar de către autorităţile statului, în scopul eliminării Guvernului Ponta şi instalării unui nou Guvern de către Klaus Iohannis, situaţia trebuie lămurită de urgenţă. Mă şi întreb de ce, până acum, autorităţile statului au tăcut. Şi nu au avut cuvenitele reacţii. Mă mai întreb, şi nu doar într-o paranteză, ce rost a avut ca DNA să dea drumul pe piaţă unei stenograme care să alimenteze implicit acuzaţii de acest fel, chiar de către un reprezentant al instituţiilor de forţă, care lucrează la Guvernul României.

Asistăm cumva la debutul unui complot anti-prezidenţial? Şi dacă da, din nou, mă întreb, de ce tace Klaus Iohannis?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here