Parcurile, magnet pentru afaceriștii orientați
Principalul denunţător al primarului suspendat Sorin Oprescu, directorul de la Administraţia Cimitirelor, Bogdan Popa, cel care în seara de 5 septembrie a mers acasă la edil, i-a dat cei 25.000 de euro înseriaţi de DNA, l-a filmat şi înregistrat pe primar. Fragment din referatul de arestare al lui Oprescu:
”Popa Bogdan Cornel a putut aprecia, cu caracter general, că din 2013 şi până în prezent a fost la Ciolpani de aproximativ 20 de ori (fără a putea particulariza pentru fiecare dintre anii implicaţi) şi, din ce îşi aminteşte. O singură dată nu i-a remis mită inculpatului Oprescu Sorin Mircea, ultima oară crezând că a fost în urmă cu 2 luni sau 2 luni şi jumătate. Sumele remise la fiecare întâlnire variau între 20.000 euro şi 60.000 euro. În total, în perioada 2013-2015, i-a remis inculpatului Oprescu Sorin Mircea, după aproximarea sa, 1.000.000 euro. Sumele remise în anul 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita pe care o încasase de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, iar o altă parte provenea de la un contract menţionat încheiat de aceeaşi instituţie cu SC Ro Verde SRL, condusă de Ionuţ Olteanu”, le-a declarat directorul Popa anchetatorilor.
Potrivit unor surse judiciare, este vorba de firma Ro Verde Landscaping din Petreşti, Corbeanca, judeţul Ilfov. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma este deţinută de Ion Olteanu (90%) şi Marius Cătălin Vişan (10%), ambii născuţi în judeţul Giurgiu. Potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, firma Ro-Verde Landscaping a fost înfiinţată în 2011 şi are 24 angajaţi. În 2013 a raportat un profit de peste 330.000 de euro, deşi cu un an în urma avea un profit de numai 3.300 de euro. Până în decembrie 2013, firma a fost deţinută de Iuliana Madlen Lazăr (90%) şi de Marius Cătălin Vişan (10%). Lazăr a fost consilier prezidenţial în mandatul preşedintelui Ion Iliescu. Ea era asociată în firma Eco Distribution cu Ionel Olteanu.
În Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP) nu a fost găsit niciun contract între Palatele Brâncoveneşti din Mogoşoaia şi firma lui Olteanu. Însă, pe 24 noiembrie 2009, Palatele Brâncoveneşti au semnat un contract cu o companie parteneră de afaceri cu firmele lui Olteanu.
E vorba de un contract în valoare de aproape 5,3 milioane de euro pentru servicii de reamenajare peisagistică şi restaurare a parcului din Mogoşoaia semnat cu firma Daflo Group din Baia Mare. Deşi este un contract uriaş, a fost atribuit prin încredinţare directă cu motivaţia că serviciile pot fi furnizate doar de această firmă din ”motive artistice”.
Directorul de atunci al Palatelor, Dan Croitoru, a declarat la vremea respectivă că peisagistul pe care îl voiau neapărat, artistul arhitect Aurel Eugen Botez, era angajat la firrma Daflo şi de aceea a fost musai să încheie contractul cu această companie. La vremea respectivă, denunţătorul lui Oprescu, actualul director de la Cimitire, Bogdan Popa, era director adjunct la Palatele Brâncoveneşti, iar actuala directoare a centrului, Ruxandra Petroi, era economistă. Ea a publicat anunţul de atribuire în SEAP. Acum, Popa este plasat în arest la domiciliu, iar directoarea Petroi a fost arestată preventiv.
Daflo Group din Baia Mare, afaceri cu firmele lui Ionel Olteanu
Pe 14 octombrie 2013, firma lui Olteanu, Ro-Verde Landscaping, a semnat cu Primăria Sectorului 6 condusă de Rareş Mănescu un contract de peste 4 milioane de euro privind amenajarea spaţiilor verzi din cartierul Militari. În aceeaşi zi a fost atribuit aceleaşi firme un contract similar de peste 5,5 milioane de euro pentru cartierul Drumul Taberei.
Potrivit anunțului de atribuire publicat în SEAP, 30% din valoarea contractului pentru cartierul Militari a fost subcontractat ceea ce înseamnă 1,2 milioane de euro. Potrivit Primăriei Sectorului 6, firmele subcontractoare sunt Domenii Construct şi Urban Lanscape, ambele din Sectorul 1, Bucureşti. Contractul din Drumul Taberei a fost subcontractat către Eco Horticultura, deţinută de asemenea de Olteanu şi Daflo Group din Baia Mare. Daflo a fost înfiinţată de Anca Bledea şi Daniela Bărbuş.
Cine e Ionel Olteanu? Este supranumit de presă ”părintele spaţiilor verzi” întrucât firmele sale, Ro Verde Landscaping, Eco Horticultura şi Garden Center, sunt abonate la contractele cu primăriile şi consiliile judeţene din ţară. Firmele lui au câştigat contracte cu ADP Sector 1, cu Primăria Craiova condusă de Olguţa Vasilescu sau cu CJ Brăila, condus pe atunci de Gheorghe Bunea Stancu, aflat acum în puşcărie.
Curtea de Conturi: firma lui Olteanu umflă preţurile
În urma unui control din 2009 la ADP Sector 1, Curtea de conturi a constatat că una dintre firmele lui Olteanu, Eco Horticultura, a supraevaluat costul lucrărilor la spaţiile verzi din sector. Firmele lui Ionuţ Olteanu au făcut şi dinozaurii şi minerii din buxus ai lui Piedone, primarul Sectorului 4.
Comision de 10%
O investigaţie a “României Libere” a arătat că reprezentanţii firmei Eco Horticultura deţinută de Ionuţ Olteanu erau dispuşi să umfle preţurile şi chiar au negociat cu reporterii comisionul primarului: 10% din valoarea contractului. Mama lui Olteanu, Gica, le-a spus ziariştilor că a facut înţelegeri de acest gen cu “sute de primării”.
Oprescu a luat şpagă şi de la Cris Garden?
În referatul de arestare al primarului Sorin Oprescu, procurorul descrie rezultatele supravegherii tehnice a edilului, directorului de la Cimitire şi a fostului şofer al primarului, Cristian Stanca zis Grenadă. În urma filajului a rezultat că cei trei se întâlneau în primărie şi apoi noaptea, acasă la primar în Cioplani.
”Analiza rezultatelor punerii în aplicare a măsurilor de supraveghere în cauză conduce spre concluzia unui număr de 5 astfel de întâlniri în perioada 7 aprilie 2015 – prezent (mai precis, la datele de 22 aprilie, 13 mai, 3 iunie, 19 iunie și 7 iulie 2015). (…) În două cazuri, imediat după terminarea acestor întâlniri, Popa Bogdan Cornel a discutat cu câte o persoană aflată în relaţii contractuale cu o instituţie publică din subordinea Primarului şi în relaţii apropiate şi cu Stanca Cristian (ca şi denunţătorii), pentru a stabili o întâlnire la acea oră din noapte (”George de la Cris Garden”, respectiv Diaconescu Marius).”
Firma Cris Garden a fost înființată în 2008 de Sorin Cristian Cosac, 37 de ani din Bucureşti. Compania are foarte multe contracte cu statul pentru amenajarea spaţiilor verzi. Cel mai mare contract a fost semnat pe 8 ani cu Primăria Sectorului 3 condusă de Robert Negoiţă pentru întreţinerea celor patru parcuri mari din sector: Titan, Alexandru Ioan Cuza – IOR, Titanii şi Gheorghe Petraşcu. Valoarea: peste 50 de milioane de euro.
În 2012, firma lui Cosac, Cris Garden a semnat un contract similar cu Primăria Sectorului 2 condusă de Neculai Onţanu. Valoarea: peste 11 milioane de euro.
Sorin Cristian Cosac a fost asociat în 2002 în firma General Grup cu Mukles Omar, fratele teroristului Omar Hayssam. Mukles Omar este el însuşi urmărit internaţional după ce a fost condamnat definitv de Înalta Curte la 5 ani de detenţie pentru că în 2006 l-a ajutat pe Hayssam să fugă din ţară.
Contractul de 4 milioane de euro pentru amenajarea spaţiilor verzi din cartierul Militari, câştigat de firma lui Olteanu, Ro Verde Landscaping, a fost subcontractat în proporţie de 30 la sută către firmele Domenii Construct şi Urban Lanscape, ambele din Sectorul 1, Bucureşti.
Potrivit Registrului Comerţului, Domenii Construct este deţinută de Cosmin Jugănaru de 30 de ani din Bucureşti. În 2013, firma a avut patru angajaţi şi un profit net de aproape 77 de mii de euro. Cealaltă firmă, Urban Landscape, este deţinută de Sorin Cristian Cosac (85 %) şi Alina Cristina Duminică (15%). Firma a fost înfiinţată în noiembrie 2013, adică la o lună după ce firma lui Olteanu, Ro-Verde Landscaping, a câştigat contractul de patru milioane de euro de la Primăria Sectorului 6. – România Curată, foto – www.drumultaberei.net