Acasă Editorial De la Covid la ”arta războiului”

De la Covid la ”arta războiului”

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Grupul numeros de ”experți în de toate” de pe rețelele de socializare și-a mutat atenția în ultimele zile pe războiul din Ucraina. Marii specialiști în Covid 19, medicină, cercetare, cipuri, dar mai ales în conspirații sunt acum geostrategi, comentatori de politică externă, politologi și experți în servicii secrete. Ei știu totul și trebuie să împărtășească tuturor vastele cunoștințe.

Ei știu de ce a invadat Putin țara vecină, cunosc foarte bine ce armament de distrugere are Rusia, când va lansa rachete ”de croazieră” și ”va da drumul la arma atomică”, de ce Occidentul și NATO, în general, nu sunt în stare să contracareze ferm astfel de acțiuni.

Atunci când ucrainenii ne cer cu disperare ajutor, imediat vine un comentator și le bate obrazul că președintele lor a omis comunitatea românească într-un discurs. Altul ține să ne amintească faptul că ucrainenii nu sunt tocmai ușă de biserică și că nu trebuie să uităm că nu ne mai lasă să vorbim românește pe la Cernăuți și prin împrejurimi și de aceea trebuie să le întoarcem spatele.

Bineînțeles un mare doctor în economie ne sfătuiește să nu mai cumpărăm produse de la companiile rusești, ”ca să sărăcească și să vadă și ei cum e să fii amărât”, iar un expert în politică externă arată cu degetul către Biden, cel care ”doar se face că sancționează Rusia”.

Nici Iohannis nu a scăpat de marii comentatori în arta războiului, el fiind luat peste picior că nu are cum să conducă Armata Română pentru simplul fapt că ea nu există și că e ”îmbrăcată de la second hand”.

Un specialist în războaie susține că ”dacă Rusia cucerește cu totul Ucraina cu cine va avea graniță comună? Cu România! Și ce i-ar mai opri pe ruși să invadeze România? Nimic! Uite ce ușor e!” Imediat a apărut și replica, evident: ”Flancul estic al NATO de la țărle baltice și până în Grecia e blindat. Rusia nu se descurcă prea bine nici cu Ucraina, dar cu cea mai puternică alianță militară din lume? Deja rușii ies tot mai mult în stradă, dictatorul va fi belit ca marele Gadafi. Marii oligarhi ruși vor fi primii care îi vor cere capul, plus armata șocată de dârzenia cu care ucrainenii își apără țara”.

În general, sunt aceiași ”specialiști” care și-au dat cu părerea și despre pandemie. Oare n-au obosit? Pentru că un lucru e sigur: zăpăcesc oamenii de cap. Sau poate asta urmăresc?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here