Acasă Economie Deficitul bugetar a fost 4,6% din PIB, în 2019

Deficitul bugetar a fost 4,6% din PIB, în 2019

DISTRIBUIȚI

România a înregistrat un deficit bugetar de 4,6% din PIB, în 2019, conform execuției preliminare prezentate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Practic, este cu 0,2% peste cel preconizat prin rectificarea bugetară de anul trecut. Este cel mai mare deficit bugetar din ultimii 9 ani.

Deficitul bugetar înseamnă ceea ce împrumută statul peste ceea ce încasează ca să susțină cheltuielile.

Conform prezentării ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, deficitul a urcat cu 0,2% pentru că a existat acea datorie legată de hotărârea judecătorească în cazul Fraților Micula a trebuit onorată (0,91 miliarde lei), au fost încasări mai mici cu 1,3 miliarde lei din dividende suplimentare de la companii naționale și cheltuieli suplimentare de 1,3 miliarde lei în decembrie (cheltuieli de capital și de funcționare la unitățile administrativ-teritoriale).

Adâncirea deficitului de la 2,8% din PIB în 2018 la 4,6% a fost determinată de o scădere a veniturilor totale de 0,1% și o creștere a cheltuielilor totale cu 1,7%.

Comparativ cu legea inițială (a bugetului de stat), veniturile s-au ajustat cu -21,5 miliarde lei. Au fost scăderi de 6,1 miliarde la venituri fiscale, 5,8 miliarde lei la contribuții asigurări sociale, 1,2 miliarde lei la venituri nefiscale și 8,4 miliarde lei la fonduri UE.

Cheltuielile au crescut cu 5,1 miliarde lei la asistență socială și cu 4,2 miliarde lei la bunuri și servicii. Au scăzut, însă, cu 1,2 miliarde lei la dobânzi, 6,3 miliarde lei la investiții și 3,3 miliarde lei la ”și altele”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here