Acasă Info Local Deputatul de Ilfov Cornel Zainea, interesat de soarta bucureștenilor

Deputatul de Ilfov Cornel Zainea, interesat de soarta bucureștenilor

DISTRIBUIȚI

Grupul parlamentar al USR, prin deputatul de Ilfov Cornel Zainea, cheamă în judecată Agenția pentru Protecția Mediului București pentru anularea autorizației de mediu a companiei IRIDEX. Aceasta gestionează depozitul de deșeuri din Chiajna, în nordul Bucureștiului, care este ”sursa disconfortului olfactiv ce afectează sute de mii de bucureșteni”, se arată într-un comunicat de presă.

”Poluarea aerului din vestul și nord-vestul Capitalei este o problemă care trenează de ani de zile: compania susține că nu este cauza poluării, iar autoritățile nu au soluții la sutele de reclamații ale locuitorilor. Oamenii din cartierele afectate s-au mobilizat pe rețelele sociale, au organizat proteste, și-au achiziționat propriile aparate de măsurare a hidrogenului sulfurat care au indicat depășiri de peste 100 de ori ale limitei, dar problema continua”.

Deputatul Cornel Zainea, el însuși locuitor al zonei afectate ”de mirosurile pestilențiale”, a decis să atace în instanță Autorizația Integrată de Mediu (AIM) a companiei IRIDEX și reclamă mai multe încălcări ale legii, printre care nerespectarea distanței de minimum un kilometru de cea mai apropiată zonă locuită, depozitarea de deșeuri nepermise sau faptul că autorizația nu stabilește valori limită pentru toate substanțele poluante.

“Într-un stat normal, instituțiile statului ar veghea la respectarea legii și ar proteja cetățenii. În statul paralel cu normalitatea, construit de PSD, instituțiile statului protejează poluatorii. În același stat, cetățenii sunt ținuți prizonieri în propriile case de mirosuri pestilențiale și nevoiți să consume timp și să-și cheltuiască banii pentru un drept garantat de Constituție: dreptul la un mediu curat. USR va lupta și în instanță pentru a restabili normalitatea, care în acest caz înseamnă să poți deschide geamul fără teama inhalării hidrogenului sulfurat”, a declarat deputatul.

Chemarea în judecată are ca scop anularea Autorizației Integrate de Mediu a depozitului de deșeuri din Chiajna. Disconfortul olfactiv din zona depozitului afectează aproximativ 800.000 de bucureșteni din șapte cartiere.

Un raport al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului care a monitorizat calitatea aerului în zona de influență a depozitelor de deșeuri Iridex Group și Glina arată că dintr-un total de 828 de determinări efectuate în perioada 31.07.2017 – 11.08.2017 în șapte puncte de prelevare din nord-vestul Capitalei, au fost înregistrate 92 de depășiri ale concentrațiilor maxim admise de H2S.

De asemenea, Ministerul Sănătății a recunoscut, într-un răspuns adresat deputatului Cornel Zainea, că hidrogenul sulfurat de la gropile de gunoi afectează populația, dar nu a luat măsuri pentru a rezolva această problemă de sănătate publică. Expunerea repetată la hidrogen sulfurat duce la scăderea calității vieții.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here