”În ultimii 25 de ani, de fiecare dată când România începe să zboare, cineva trage mereu frâna de mână”.
Într-un interviu acordat cotidianului Puterea, deputatul de Ilfov Ştefan Burlacu, liderul grupului parlamentar al PND, cere BNR să trimită Parlamentului un punct de vedere scris în legătură cu noul Cod Fiscal propus de actuala putere, nu să se rezume la opinii verbale exprimate în conferinţe media de guvernatorul Mugur Isărescu.
Puterea: Una dintre principalele teme politice ale momentului este noul Cod Fiscal, îl susţineţi?
Ștefan Burlacu: În mod normal aşa ar trebui, având în vedere modificările propuse. În schimb, dacă ar fi să-i dăm crezare domnului Mugur Isărescu, ar trebui să-l respingem, nu de alta, dar ni se supraîncălzeşte economia.
Puterea: Să înţelegem că nu vă place poziţia guvernatorului?
Ștefan Burlacu: În calitate de deputat, eu nu am dreptul să îmi placă sau să-mi displacă lucruri. Nu-mi permit simpatii şi antipatii în decizia politică. Pur şi simplu, avem două poziţii profund diferite pe acelaşi proiect. Diferenţa este că premierul îşi asumă o opinie politică, fiindcă este politician, pe care a argumentat-o în mai multe rânduri, iar Mugur Isărescu emite o poziţie de expert, de tehnocrat. Iar parlamentarii, prin vot, decid pe care poziţie o vor susţine.
Puterea: Și atunci unde e problema?
Ștefan Burlacu: Să zicem că nu am studii economice şi nu prea aş pricepe ce presupune ”supraîncălzirea economiei” României, atunci ce fac? Mă apuc de ASE sau îmi chem consilierii să-mi explice ce spune conducerea Băncii Naţionale?! E absurd! Din acest motiv, aştept de câteva săptămâni punctul de vedere al BNR, în corespondenţa de la Camera Deputaţilor.
Puterea: Păi guvernatorul a explicat destul de clar care sunt problemele noului Cod Fiscal.
Ștefan Burlacu: Poate le-a explicat, dar doar la televizor. ”Verba volant, scripta manent”. De la o instituţie de calibrul BNR, mă aştept la un punct de vedere scris, argumentat cu cifre, analize şi prognoze. Oricât de bine pregătit ar fi domnul Isărescu, cred că se înşală dacă se aşteaptă să îl credem pe cuvânt. Este, totuşi, cam prea mult. Ca să nu spun că ne cam desconsideră.
Puterea: Aţi cerut un punct de vedere scris şi nu vi s-a emis?
Ștefan Burlacu: Dumneavoastră aţi văzut vreo lege, aici în Parlament, în care nota de fundamentare să fie spusă? Dacă a ales să se implice în dezbaterea Codului Fiscal, atunci BNR ar trebui să îşi asume clar şi cu responsabilitate o poziţie, nu doar să ”bage băţul prin gard”.
Puterea: Vi se pare că ”bagă băţul prin gard”, totuşi vorbim despre una dintre cele mai serioase instituţii din România?
Ștefan Burlacu: Păi chiar dumneavoastră o spuneţi. Nu vi se pare ciudat că una dintre cele mai serioase instituţii din România alege să se implice, pe bună dreptate, în această dezbatere, dar fără rigurozitatea clamată de statutul pe care îl are BNR?!
Puterea: Ce încercaţi să insinuaţi?
Ștefan Burlacu: Absolut nimic. Doar că mi se pare că domnul Isărescu şi câţiva apropiaţi din conducerea BNR sunt cam prea activi pe tema Codului Fiscal. În condiţiile în care nu prea i-am văzut îngrijoraţi de economia României nici în 2009, nici în 2010, când chiar erau probleme. Ba chiar domnul Isărescu vorbea de creştere economică cu două luni înainte ca Traian Băsescu să anunţe tăierile salariale şi majorarea TVA.
Puterea: Adică BNR ar urmări un scop anume, prin declaraţiile conducerii?
Ștefan Burlacu: Nu ştiu. Eu nu fac altceva decât să constat că, în ultimii 25 de ani, de fiecare dată când România începe să zboare, cineva trage mereu frâna de mână. – sursa: puterea.ro