Acasă Economie Despre educație și pregătirea antreprenorilor români

Despre educație și pregătirea antreprenorilor români

DISTRIBUIȚI

Premierul s-a întâlnit cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă sa întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC), organizație care reunește peste 120 dintre cele mai mari companii românești cu capital străin.

La întâlnirea cu delegația investitorilor, condusă de președintele FIC, Cristian Secoșan, au mai participat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ioan Marcel Boloș, ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, alături de consilierul de stat George Agafiței, reprezentanți ai ministerului Finanțelor, Energiei Mediului, Apelor și Pădurilor.

Participanții au subliniat importanța investițiilor pentru redresarea economiei și nevoia de a stimula investițiile străine, care sunt o componente cheie a creșterii economice.

„Salut în Consiliul Investitorilor Străini și apreciez că suntem angajați în atingerea aceluiași scop: dezvoltarea și dezvoltarea mediului de afaceri din România. Astfel de întâlniri contribuie la menținerea contactului permanent cu realitatea mediului de afaceri și implicit la evaluarea și calibrarea impactului unei modificări în legislație. Crearea unui astfel de cadru formal de consultare între comunitatea de afaceri ne ajută în guvern și eforturile de atragere a modului consecvent investiții companiilor cu capital străin și ne așteptăm să aibă drept rezultat definitivă unui proces legislativ previzibil și a unor politici publice bazate pe date, analize și studii de impact- elemente de bază pentru consolidarea unei relații de încredere cu investitorii”, a declarației premierului României, Nicolae-Ionel Ciucă.

La rândul lor, reprezentanții străini au declarat că încurajarea investițiilor poate crește potențialul de dezvoltare economică a României de 4,5 ori până în anul 2040. social și guvernanță corporativă.

Totodată, a fost evidențiată nevoia ca investițiile străine din România să aibă valoare adăugată, cu efect de multiplicare asupra antreprenorialului și mediului de afaceri.

Prim-ministrul a arătat, cu această ocazie, că este nevoie de educație și pregătirea antreprenorilor români. Pe de altă parte, programele educaționale trebuie să fie adaptate cerințelor pieței forței de muncă, perspectivă inclusă în programul România Educată.

În privința predictibilității necesare pentru dezvoltarea mediului de afaceri, premierul a dat asigurări că strategia fiscală pentru anul următor va fi anunțată încă din luna aprilie a acestui an.

Din perspectiva energiei, a fost menționată valoarea celor peste 20 de miliarde de euro investiții străine în acest domeniu, fiind analizat impactul creșterii prețurilor atât asupra competitivității economice cât și asupra consumatorilor casnici. Investitorii au menționate nevoia unei legislații adecvate în domeniu, precum și a dezvoltării de noi investiții în sisteme de generare a energiei și a combustibilului alternativ, sunt necesare eforturi suplimentare pentru obținerea eficienței energetice.

Infrastructura digitală și un cadru legislativ favorabil conectivității au reprezentat, de asemenea, teme de dialog, în contextul în care unul dintre obiectivele din PNRR vizează dezvoltarea și depășirea decalajelor digitale dintre mediul urban și cel rural.

„Digitalizarea nu înseamnă mutarea birocrației pe calculator. Lucrăm la dezvoltarea sistemului de Cloud, iar înființarea Centrului de securitate cibernetică la București este o confirmare a recunoașterii rolului României la nivel European”, a declarat prim-ministrul.

Guvernul are ca prioritate sporirea gradului de colectare și reducerea evaziunii fiscale în condițiile în care prima lună a acestui an a adus deja o creștere a colectării. În plus, activarea sistemului electronic de facturare business-to-business de la 1 aprilie este o măsură care poate genera un plus de claritate și eficientizare a sistemului de colectare a taxelor.

Participanții au analizat și privind măsurile necesare din perspectiva dezvoltării durabile pentru protejarea mediului și combaterea efectelor schimbărilor climatice menționând oportunități oferite de Green-dealul lansat la nivelul UE și elaborarea unei economii circulare.

„Trebuie să identificăm politicile publice și instrumentele necesare pentru a valorifica împreună investițiile pe care le avem în vedere, la nivel guvernamental, dar și nivelul investitorilor străini care se dezvoltă în țara noastră. Am alocat anul acesta cea mai mare sumă pentru investiții – 88 miliarde lei. Vom investi, în următorii ani, alte 80 de miliarde de euro din bani europeni. Pentru ca aceste zece miliarde de euro să genereze efecte, Guvernul trebuie să aibă capacitatea și mecanismele să concretizeze în proiecte. Vom înființa o structură guvernamentală care se va ocupa de investiții străine în România, dar și de promovare a exportului românesc. Să investim împreună”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat, în primele 11 luni ale anului 2021, 6.866 milioane euro (comparativ cu 2.397 milioane euro în perioada ianuarie – noiembrie 2020), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5.499 milioane euro, iar creditele intragrup au valoarea netă de 1 367 milioane euro.

Detalii aici: https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=20477

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here