Acasă Economie Despre TVA

Despre TVA

DISTRIBUIȚI

Deficitul de încasare a TVA: Țările UE au pierdut 140 de miliarde de euro în venituri din TVA în 2018, cu o creștere potențială în 2020 datorată coronavirusului

Țările din UE au pierdut aproximativ 140 de miliarde de euro în venituri din taxa pe valoare adăugată (TVA) în 2018, potrivit unui nou raport al Comisiei Europene.

Deși este în continuare extrem de ridicat, ”deficitul de încasare a TVA” global – sau diferența dintre veniturile preconizate în statele membre ale UE și veniturile colectate efectiv – s-a îmbunătățit marginal în ultimii ani. Cu toate acestea, cifrele pentru 2020 prevăd o inversare a acestei tendințe, cu pierderi potențiale de 164 de miliarde de euro în 2020 datorită efectelor pandemiei de COVID-19 asupra economiei.

În termeni nominali, deficitul total de încasare a TVA-ului în UE a scăzut ușor, cu aproape un miliard de euro, ajungând la 140,04 miliarde de euro în 2018, ceea ce indică o încetinire de la scăderea de 2,9 miliarde de euroR din 2017. S-a preconizat că această tendință descendentă va continua pentru încă un an, deși pandemia de COVID-19 este de natură să inverseze tendința pozitivă.

Deficitul considerabil de încasare a TVA din 2018, coroborat cu previziunile pentru 2020 – care vor fi afectate de pandemia de COVID-19 – subliniază încă o dată necesitatea unei reforme cuprinzătoare a normelor UE în materie de TVA pentru a pune capăt fraudei în materie de TVA, precum și necesitatea unei cooperări sporite între statele membre pentru a promova colectarea TVA, protejând, în același timp, întreprinderile legitime.

Principalele rezultate în statele membre

La fel ca în 2017, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA-ului la nivel național, unde 33,8 % din veniturile din TVA au dispărut în 2018, urmată de Grecia (30,1 %) și Lituania (25,9 %). Cele mai mici deficite au fost întâlnite în Suedia (0,7 %), Croația (3,5 %) și Finlanda (3,6 %). În termeni absoluți, cele mai mari deficite de încasare a TVA-ului au fost înregistrate în Italia (35,4 miliarde EUR), Regatul Unit (23,5 miliarde EUR) și Germania (22 de miliarde EUR).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here