Acasă Editorial Despre viitor

Despre viitor

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Președintele nu dă și nu majorează salarii și pensii. Nici nu dă locuri de muncă. Nici nu scutește de impozit diaspora! Astea sunt treaba guvernelor. Cel mult, poate sugera sau încuraja guvernanții să fie sensibili la problemele societății. Dacă am fi fost republică prezidențială, atunci da, ar fi putut să aibă asemenea prerogative. Așa că în campania pentru alegerea președintelui, când auziți asemenea promisiuni, gândiți-vă de două ori! Cineva vrea să vă ia ochii!

Așa s-a întâmplat și la europarlamentare, când mari analiști și politicieni v-au picurat în urechi promisiuni de schimbare a guvernului. Din acest motiv după alegerile câștigate de dreapta electoratul se aștepta la o imediată schimbare a puterii. În mai, nu pentru asta s-a votat!

Faptul că timp de zece ani am avut un președinte jucător, așa cum s-a autodefinit Traian Băsescu, ne-a creat aceleași așteptări și din partea viitorilor președinți. Unii stimulați de Băsescu, alții cu reminiscențe din perioada comunistă, când voința președintelui devenea literă de lege.

Numai că în democrație, puterile statului trebuie să se controleze reciproc și să creeze o balanță în echilibru. Atunci când una dintre puteri intră pe teritoriul alteia, nu mai avem de-a face cu democrație, ci cu autoritarism sau anarhie.

În această toamnă, gândiți-vă bine cum vreți să arate viitorul! Foto: Cuvinte Celebre

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here