Acasă Social Dialog la nivel înalt pe tema Agendei Femeile, Pacea şi Securitatea

Dialog la nivel înalt pe tema Agendei Femeile, Pacea şi Securitatea

DISTRIBUIȚI

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, a primit miercuri, 2 noiembrie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, vizita ambasadoarei, Jacqueline O’Neill, primul demnitar canadian pentru agenda „Femeile, Pacea şi Securitatea”, cu o activitate semnificativă la nivel global, aflată în vizită de lucru în România în cadrul unui turneu în regiune.

În acest context, secretarul de Stat Simona Cojocaru a prezentat demersurile României pentru implementarea Rezoluției Consiliului de Securitate al ONU nr. 1325 (2000) „Femeile, Pacea şi Securitatea”, menționând nivelul excelent al cooperării româno-canadiene.

Oficialul canadian a salutat sustenabilitatea pașilor implementați de România, mai ales în ceea ce privește situațiile de criză.

Cu prilejul acestei vizite, cu sprijinul Statului Major al Forțelor Terestre, a fost organizată masa rotundă „Un dialog pe tema Femeile, Pacea şi Securitatea”, la care au participat și Annick Goulet, ambasadoarea Canadei în România, generalul-maior Iulian Berdilă, şeful Statului Major al Forțelor Terestre, locotenent-colonelul Emanuela Bercea, Punctul Focal Naţional în implementarea Rezoluției ONU 1325, reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite la București, membri ai contingentului canadian dislocat în baza de la Mihail Kogălniceanu pentru misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, personal militar şi civil din cadrul Forțelor Terestre, Forțelor Aeriene şi studenți ai Academiei Tehnice Militare.

Dialogul a prilejuit un schimb consistent de opinii asupra înțelegerii perspectivei problematicii de gen, extinderea rolului femeii în organizații, pe timp de pace, în operații și misiuni la toate nivelurile, precum și angajamentul statelor membre de aplicare a politicii toleranță zero față de exploatarea sexuală și abuz.

În cadrul evenimentului a avut loc şi prezentarea prototipului de vestă antibalistică pentru femei, inovat de Centrul de cercetare și inovare pentru apărare CBRN și ecologie.

Aprobată în unanimitate în 31 octombrie 2001, Rezolutia ONU 1325 este prima rezolutie aprobată de Consiliul de Securitate care abordează direct impactul razboiului asupra femeilor și contribuția feminină la rezolvarea conflictelor și realizarea unei păci stabile.

Între altele, Rezoluția ONU 1325 roagă statele membre să mărească numărul reprezentantelor feminine la toate nivelele decizionale, încurajează creșterea participării feminine în procesul decizional de soluționare a conflictelor și a procesului de pace, roagă Secretarul General ONU să extindă rolul și contribuția femeilor în cadrul operațiilor din teren ale Națiunilor Unite, incluzând cele ale observatorilor militari, poliție civilă, drepturile omului și a personalului umanitar.

România a semnat Convenţia asupra eliminării tuturor formelor de discriminare faţă de femei în septembrie 1980 şi a ratificat-o prin Decretul Consiliului de Stat nr. 342/1981, stabilindu-se astfel drepturile sociale, economice şi politice ale femeilor, constituindu-se un prim pas în promovarea efectivă a egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, în toate domeniile de activitate.

 În perioada 2002-2018 au fost adoptate patru acte normative referitoare la egalitatea de gen şi combaterea tuturor formelor de discriminare (Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, HG nr. 1.273/2000 privind aprobarea Planului naţional de acţiune pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare și HG nr. 365/2018 pentru aprobarea Strategiei naţionale privind promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice pentru perioada 2018-2021 şi a Planului operaţional pentru implementarea Strategiei naţionale privind promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice pentru perioada 2018-2021).

În iulie 2019 în sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională încadrarea cu personal feminin arăta astfel:

În MApN – 23,69% (ofiţeri 2,53%, maiştri militari şi subofiţeri 2,66%, soldaţi gradaţi profesionişti 1,27%, elevi şi studenţi 2%, personal civil contractual şi funcţionari publici 15,23%).

În MAE – 47% (27% funcţii de şef de misiune diplomatică sau oficiu consular al României; 52% din persoanele care ocupă funcţii de conducere în Administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe erau femei)

MAI – 17,40% din totalul personalulu încadrat în instituţie.

SRI – 36,03% din peronal, în creştere cu 0,9% faţă de anul precedent.

STS – 51,17% din personalul încadrat

SPP – 15,2% din totalul personalului instituţiei.

ANP  – 24,65% din totalul încadrat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here