Acasă Politic Digitalizarea cooperării judiciare transfrontaliere

Digitalizarea cooperării judiciare transfrontaliere

DISTRIBUIȚI

Miniștrii afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), a adoptat o lege pentru îmbunătățirea și digitalizarea cooperării judiciare transfrontaliere, o platformă digitală care va facilita procurorilor și judecătorilor, care lucrează în echipe de anchetă comune, schimbul de informații.

Activitățile criminale nu se opresc la frontiere, iar investigațiile transfrontaliere sunt esențiale pentru a reduce criminalitatea. Această platformă digitală va facilita autorităților de aplicare a legii și judiciare să schimbe informații și dovezi și să comunice cu colegii lor din alte țări.

Platforma va facilita coordonarea și gestionarea zilnică a echipelor comune de anchetă (JIT). Acesta va permite schimbul și stocarea temporară a informațiilor și probelor operaționale, va asigura o comunicare sigură și va facilita trasabilitatea dovezilor.

Platforma va fi conectată la instrumentele informatice utilizate de autoritățile participante la JIT. Utilizarea platformei va fi puternic încurajată, dar va rămâne voluntară.

De proiectarea, dezvoltarea și operarea platformei se va ocupa agenția UE pentru gestionarea operațională a sistemelor informatice la scară largă în spațiul de libertate, securitate și justiție – eu-LISA.

Echipele comune de anchetă reunesc – pentru o perioadă limitată de timp – autorități din două sau mai multe UE și, eventual, țări terțe, pentru investigații penale transfrontaliere. Membrii acestor echipe pot face schimb de dovezi direct între ei, fără a fi necesare proceduri tradiţionale de cooperare judiciară.

JIT-urile există din 2002, dar s-au confruntat cu o serie de dificultăți tehnice legate, de exemplu, de schimbul electronic securizat de informații și dovezi și comunicarea electronică securizată. Noul regulament va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și este direct aplicabil în toate țările UE.

 

 

2 COMENTARII

  1. […] Miniștrii afacerilor externe din statele membre ale UE, Consiliul Afaceri Externe (CAE), a adoptat o lege pentru îmbunătățirea și digitalizarea cooperării judiciare transfrontaliere, o platformă digitală care va facilita procurorilor și judecătorilor, care lucrează în echipe de anchetă comune, schimbul de informații. Activitățile criminale nu se opresc la frontiere, iar investigațiile transfrontaliere sunt esențiale pentru […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here