Acasă Politic Din 22 septembrie, în România intră în vigoare Convenția Anti-mită

Din 22 septembrie, în România intră în vigoare Convenția Anti-mită

DISTRIBUIȚI

  Consultări bilaterale ale secretarului de stat Luca Niculescu cu reprezentanți ai Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice și reprezentanți ai mediului de afaceri din Confederația Elvețiană

Secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Luca Niculescu, a discutat la Berna cu secretarul de stat Helene Budliger Artieda, coordonator al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), cu Șefa sectorului OCDE și G20 din cadrul SECO, Dominique Jordan Perrin, cu Jan Atteslander, membru al Comitetului Executiv al Economiesuisse (federație a patronatelor elvețiene), precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Elveția.

Discuțiile s-au derulat în contextul procesului de aderare a României la OCDE și au vizat un schimb de opinii și de bune practici cu partea elvețiană, membru-fondator al organizației.

În cadrul reuniunilor, secretarul de stat Luca Niculescu a prezentat stadiul actual al procesului de aderare a României la OCDE, punctând nivelul ridicat de determinare al autorităților române în vederea parcurgerii cât mai rapide și eficiente a actualei etape tehnice a procesului de aderare. În plus, a subliniat faptul că România a finalizat procesul de aderare la Convenția OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale (Convenția Anti-mită), care va intra în vigoare la 22 septembrie 2023.

Secretarul de stat a reiterat angajamentul României de a contribui la promovarea priorităților și valorilor OCDE în regiune, menționând faptul că expertiza regională și bunele practici ale țării noastre în diverse domenii vor fi utile statelor membre și partenerilor OCDE. De asemenea, oficialul român a mulțumit pentru sprijinul acordat candidaturii României la OCDE și a subliniat oportunitatea oferită de acest proces pentru îmbunătățirea  politicilor publice în toate domeniile de activitate economică şi socială.

Partea elvețiană a reafirmat sprijinul pentru aderarea României la OCDE și a prezentat pe larg beneficiile aderării la OCDE din perspectiva propriei experiențe.

Conform Convenției Anti-mită, statele membre sunt obligate să ia măsuri pentru a preveni coruperea funcționarilor publici în cadrul operațiunilor economice internaționale, inclusiv punerea în aplicare de politici și proceduri pentru a descuraja darea de mită, promovarea conștientizării în rândul companiilor cu privire la riscurile și consecințele dării de mită. Convenția prevede, de asemenea, asistență juridică reciprocă între statele membre în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupere a funcționarilor publici străini în operațiunile economice internaționale. OCDE monitorizează nivelul de conformitate a legislației, politicilor și practicilor statelor membre ale Grupului de Lucru Anti-mită cu standardele Convenției printr-un proces de evaluare între părți (inter pares), care evaluează implementarea și aplicarea măsurilor anti-mită ale statelor membre.

 

 

2 COMENTARII

  1. […]   Consultări bilaterale ale secretarului de stat Luca Niculescu cu reprezentanți ai Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice și reprezentanți ai mediului de afaceri din Confederația Elvețiană Secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Luca Niculescu, a discutat la Berna cu secretarul de stat Helene […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here