Acasă Politic Din 9 noiembrie noi restricții în toată țara

Din 9 noiembrie noi restricții în toată țara

DISTRIBUIȚI

Școlile – toate în online, angajații și din public și din privat – la telemuncă, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, portul măștii obliogatoriu peste tot în țară

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi seara, în debutul ședinței de guvern la care participă, noi restricții în România pentru combaterea pandmeiei de coronavirus: școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii obliogatoriu peste tot în țară.

Premierul Ludovic orban a declarat că măsurile anunțate de președinte vor intra în vigoare de luni, 9 noiembrie.

Iohannis: ”Am avut azi aproape 10.000 de cazuri noi și mulți, prea mulți care au decedat și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri ferme, măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile de până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național, precum școlile să treacă toate în online, angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile interzise, târgurile și piețele trebuie închise, portul măștii obliogatoriu peste tot în țară, iar firmele și autoritățile trebuie pobligatoriu să-și decaleze programul de funcționare astfel încât și transportul public să circule cu încărcătură mult mai mică. Noi dorim să controlăm extinderea pandemiei, dar să dăm șanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale. Ne dorim să continue activitățile economice, nu dorim să închidem economia. Vrem măsuri prin care oamenii sunt protejați și economia funcționează în continuare. Și vrem ca românii să continue viața în condiții cât mai aproape de normal”.

Despre campania electorală, Iohannnis a precizat că se va desfășura în condiții foarte stricte de siguranță sanitară. ”Vă invit să vă implicați total pentru a garanta organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor și în condiții de siguranță sanitară. Este posibil, am dovedit-o la alegerile locale. Există multe discuții despre oportunitatea alegerilor în pandemie. Vă spun foarte clar: democrația nu poate fi pusă în paranteză, democrația trebuie garantată și democrația se garantează prin alegeri libere și națiunile puternice țin la alegeri democratice chiar și în condiții de criză. Ce exemplu mai bun decât alegerile din SUA. Acolo să ne uităm, la democrațiile consolidate, cu tradiții vechi, când vrem să vedem cum se gestionează alegerile în timp de criză. În SUA au fost alegeri în condiții de 100.000 de cazuri pe zi și a fost o prezență record. Așa fac națiunile puternice și națiunea română este o națiune puternică și vom trece împreună prin această criză”, a spus Iohannis.

Prim-ministrul Ludovic Orban a precizat că măsurile prezentate de președinte vor fi transpuse în hotărârea de guvern rivind starea de alertă și a solicitat să fie pregătite propunerile de modificare care trebuie să treacă prin CNSU ca să poată fi adoptate de guvern.

”Aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni. E bine ca să fie cunoscute înainte de a intra în vigoare Solicit tuturor conducătorilor de instituții fermitate și mobilizare maximă în aplicarea acestora. Îi mulțumesc mult dlui președinte și pentru poziția privind alegerile. Suntem pregătiți pentru organizarea campaniei și zilei votului astfel încât riscul să fie egal cu zero”, a spus Orban.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here