Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a făcut duminică un apel la vigilenţă în contextul în care riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut.
”Ne așteptăm ca 2023 să fie un alt an provocator, cu creșterea globală încetinind sub 3%, deoarece cicatricile din cauza pandemiei, războiul din Ucraina și înăsprirea monetară afectează activitatea economică. Chiar și cu o perspectivă mai bună pentru 2024, creșterea globală va rămâne cu mult sub media sa istorică de 3,8%.
Incertitudinile sunt excepțional de mari, inclusiv din cauza riscurilor de fragmentare geo-economică, care ar putea însemna o scindare a lumii în blocuri economice rivale – o „diviziune periculoasă” care ne-ar lăsa pe toți mai săraci și nesiguri. Împreună, acești factori înseamnă că perspectivele pentru economia globală pe termen mediu vor rămâne probabil slabe.
De asemenea, este clar că riscurile pentru stabilitatea financiară au crescut. Într-o perioadă de niveluri mai ridicate ale datoriilor, tranziția rapidă de la o perioadă prelungită de rate ale dobânzilor scăzute la rate mult mai mari – necesare pentru combaterea inflației – generează inevitabil stres și vulnerabilități, după cum reiese din evoluțiile recente din sectorul bancar din unele economii avansate”, a spus duminică Kristalina Georgieva, cu prilejul China Development Forum, eveniment organizat la Beijing de guvernul chinez.
”Decidenţii politici au luat măsuri decisive ca răspuns la riscurile care planează asupra stabilităţii financiare. Aceste măsuri au reuşit, într-o anumită măsură, să atenueze tensiunile de pe piaţă însă incertitudinea este ridicată şi de acea este nevoie să rămânem vigilenţi”, a adăugat directoarea FMI.
Georgieva a anunțat că în curând va fi publicat Raport privind perspectiva economică mondială și stabilitatea financiară globală și că există și speranță în legătură cu economia globală: ”Putem vedea niște „lăstari verzi”, inclusiv în China”, a spus directoarea FMI, care a adăugat că analizele FMI prognozează că reformele de creștere a productivității în China ar putea crește PIB-ul real cu până la 2,5% până în 2027 și cu aproximativ 18% până în 2037, ” o creștere care ar fi atât de mai bună calitate, cât și mai incluzivă. Mai mult, ar ajuta, de asemenea, la compensarea presiunilor demografice și la reducerea decalajului față de nivelurile de venit ale economiei avansate și mai rapid.
În acest context, Georgieva a făcut un apel către decidenţii chinezi să reechilibreze economia prin tranziţia de la o creştere bazată pe investiţii spre una bazată pe consum, inclusiv prin reforme care să asigure un mediu concurenţial egal între sectorul privat şi companiile de stat.
[…] Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a făcut duminică un apel la vigilenţă în contextul în care riscurile la adresa stabilităţii financiare au crescut. ”Ne așteptăm ca 2023 să fie un alt an provocator, cu creșterea globală încetinind sub 3%, deoarece cicatricile din cauza pandemiei, războiul din Ucraina și înăsprirea monetară afectează […] Citeste mai mult […]
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]