Acasă Anchete Directoarea Scolii nr. 150 din Sectorul 5, trimisă în judecată

Directoarea Scolii nr. 150 din Sectorul 5, trimisă în judecată

DISTRIBUIȚI

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Zanfir Carmen Elena, director și ordonator de credite la Școala Gimnazială nr. 150 din Sectorul 5 al Capitalei (plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: ”În perioada septembrie-octombrie 2019, în calitatea anterior menționată, inculpata Zanfir Carmen Elena ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor), un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societate, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului. În perioada septembrie 2019-14 aprilie 2020, inculpata ar fi primit suma pretinsă, după cum urmează: – prima tranșă, în sumă de 20.000 lei la data de 20 octombrie 2019, a doua tranșă, în sumă de 10.000 lei la data de 27 octombrie 2019, a treia tranșă, în sumă de 5.000 lei la data de 15 februarie 2020, ultima tranșă, în sumă de 21.000 euro la data de 14 aprilie 2020 când procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante. În vederea confiscării speciale, s-a dispus sechestru asigurator asupra sumei reprezentând obiectul infracțiunii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsura preventivă și cea asigurătorie dispuse în cauză”.

De asemenea, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv pentru 30 de zile, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, reprezentant legal al unei firme private, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

DNA: ”În cursul lunii august 2019, în calitate de reprezentant legal al unei firme private, inculpatul ar fi pretins de la reprezentanta unei alte societăți comerciale (martor), suma de 267.840 lei, reprezentând un comision de 2% din valoarea totală a facturilor emise și încasate de ultima societate, în baza a două contracte de reabilitare termică a unor blocuri de locuințe din București, pentru ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu de supervizare a lucrărilor realizate în baza celor două contracte, să aprobe situațiile de lucrări, atașamentele aferente și să emită certificatele de plată către societatea respectivă, documente fără de care nu ar fi fost posibilă încasarea contravalorii facturilor emise. Potrivit unui contract de prestări de servicii încheiat cu o primărie de sector din București, inculpatul ar fi trebuit să verifice și să semneze situațiile de lucrări, atașamentele (pozele și măsurătorile) aferente lucrărilor executate în cadrul contractelor de reabilitare termică încheiate de diferite firme cu primăria de sector și totodată să certifice că sumele solicitate la plată sunt aferente lucrărilor executate. În perioada 20 octombrie 2019 – 14 aprilie 2020, inculpatul ar fi primit suma pretinsă, după cum urmează: prima tranșă, 20.000 lei, la data de 20 octombrie 2019, a doua și a treia tranșă, de 10.000 lei fiecare, în perioada dintre sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii decembrie 2019, Ultima tranșă, în sumă de 35.000 euro, la data de 14.04.2020, când s-a constatat infracțiunea flagrantă. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 40.000 lei aflată într-un cont bancar aparținând inculpatului, în vederea confiscării speciale. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se înlocui măsura arestării preventive (măsură care expiră la data de 14 mai 2020) cu măsura arestului la domiciliu și de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here