Acasă Social Distribuitorul de gaze naturale nu poate refuza solicitările de racordare la...

Distribuitorul de gaze naturale nu poate refuza solicitările de racordare la rețea și e obligat să suporte costurile

DISTRIBUIȚI

În urma publicării în Monitorul Oficial a OUG nr. 143/2021 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, ANRE a aprobat Regulamentul privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale.

Astfel, operatorul de distribuție nu poate refuza solicitările de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale și este obligat să asigure, în limita planurilor anuale de investiții și în condiții de eficiență economică, finanțarea și realizarea lucrărilor de extindere a sistemului de transport sau de distribuție în vederea racordării tuturor solicitanților aflați în perimetrul concesionat.

În cazul clienților finali casnici, contravaloarea lucrărilor necesare realizării racordării la sistemul de distribuție a gazelor naturale se suportă integral de către operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale, până la limita valorii medii a unui racord, stabilită pe baza unei metodologii aprobate de ANRE. Pentru a simplifica procesul de racordare, solicitantul poate suporta financiar contravaloarea lucrărilor de racordare și de proiectare, urmând să fie despăgubit de operator până la limita contravalorii medii a unui racord. Returnarea sumelor finanțate de solicitant pentru instalația de racordare se realizează în tranșe anuale egale, într-un interval de 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale aferentă locului de consum sau în integralitate, în limita valorii medii a unui racord, în maximum 30 de zile de la data punerii în funcțiune a instalației de utilizare a gazelor naturale aferentă locului de consum al solicitantului.

În cazul clienților noncasnici, contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare, se suportă integral de către aceștia

Cererile de racordare depuse până la finele anului trecut sunt soluționate conform regulamentului de până atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here