Acasă Anchete DNA s-a pus pe DIPI 

DNA s-a pus pe DIPI 

DISTRIBUIȚI

sef DIPIRareș Văduva, șeful DIPI, este urmărit penal de DNA pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu și obstrucționarea Justiției pentru că ar fi ordonat distrugerea unor probe. Este vorba despre un dosar disjuns din cel în care fostul ministru Gabriel Oprea, fostul șef al DIPI, Gheorghe Nicolae, fostul adjunct al șefului DIPI, Nelu Zărnică, șeful Departamentului Juridic al serviciului, Gabriel Nicolae Pavel, și fostul șef al departamentului administrativ, Marian Iacob, au fost deja trimiși în judecată pentru cheltuirea ilegală a fondurilor serviciului secret al Internelor și în care Văduva ar fi declarat (ca martor) că fostul ministru Oprea ar fi fost filat de un serviciu secret de Externe, justificând achiziția unei mașini de lux, special dotată pentru protejarea ministrului. În partea de dosar trimisă în judecată, un alt martor a declarat că ar fi primit ordin să distrugă probe care ar fi atestat implicarea lui Oprea în cheltuirea ilegală a fondurilor operative ale DIPI.

Potrivit DNA, în iulie 2015, Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Gheorghe Nicolae și al comisarului șef Gabriel-Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor. Acest lucru s-a realizat cu încălcarea legii, care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale MAI strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Drept urmare, bugetul de stat a fost prejudiciat cu 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.

În perioada 21 august – octombrie 2015, chestorul principal de poliție Gheorghe Nicolae, în calitate de secretar de Stat în cadrul DIPI, a schimbat destinația resurselor materiale alocate instituției publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achiziționat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosința personală și exclusivă a lui Gabriel Oprea.

De asemenea, în perioada 2014 – 2015, Gheorghe Nicolae, în calitate de secretar de Stat și ordonator de credite în cadrul DIPI, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația a 238.173,47 lei, sumă alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative. În aceeași manieră au procedat și Nelu Zărnică și Marian-Dănuț Iacob, în calitate de ordonatori de credite în cadrul DIPI, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei. În acest dosar urmează să fie audiate și alte persoane de la DIPI.

Văduva a refuzat să comenteze acuzația, invocând existența unor informații clasificate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here