Acasă Anchete Dosarul Hrebenciuc – Chiuariu privind retrocedările ilegale de păduri se reia de...

Dosarul Hrebenciuc – Chiuariu privind retrocedările ilegale de păduri se reia de la zero

DISTRIBUIȚI

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis luni ca dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care sunt acuzaţi foştii deputaţi Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, dar şi fostul ministru Tudor Chiuariu să se rejudece de la zero, procesul urmând să se desfăşoare la Curtea de Apel Braşov, transmite Agerpres.ro.

Instanţa supremă a respins o cerere a Parchetului General de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare cu privire la aplicarea deciziei Curţii Constituţionale de rejudecare a dosarelor de corupţie.

Pe de altă parte, judecătorii au admis apelurile formulate de Ministerul Finanţelor, dar şi de mai mulţi inculpaţi, fiind desfiinţată sentinţa dată în mai 2018, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare.

Prin această decizie a fost desfiinţată sentinţa din mai 2018, prin care Viorel Hrebenciuc primise doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă, Ioan Adam – doi ani de închisoare cu executare, iar fiul lui Viorel Hrebenciuc primise doi ani cu suspendare.

De asemenea, au fost anulate condamnările primite de Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov) – doi ani de închisoare cu suspendare; Lorand Andras Ordog (judecător la Tribunalul Covasna) – trei ani de închisoare cu executare, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) – trei ani de închisoare cu executare.

Prin hotărârea dată de Instanţa supremă au fost anulate şi deciziile de achitare de care beneficiaseră fostul ministru Tudor Chiuariu şi Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015 şi Viorel şi Andrei Hrebenciuc, dar şi fostul deputat Ioan Adam şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare de teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here