Acasă Economie Două primării din Ilfov, printre cele mai bogate din țară

Două primării din Ilfov, printre cele mai bogate din țară

DISTRIBUIȚI

Bugetul administraţiilor locale e format din veniturile proprii, sumele din TVA defalcate de la bugetul de stat, subvenţiile de la bugetul de stat, sumele atrase de la UE şi alte venituri. Din cele 18,05 miliarde de lei, cât au fost veniturile cumulate ale primăriilor de comune din România, cele mai mari sume le-au încasat primăriile din judeţele Iaşi (709 milioane lei), Timiş (699 milioane lei), Suceava (642 milioane lei), Prahova (633 milioane lei) şi Argeş (612 milioane lei). Pe de altă parte, Hunedoara, Tulcea, Ialomiţa, Brăila şi Covasna sunt judeţele cu cele mai mici venituri cumulate ale primăriilor de comună în 2015.primarii bogate

Potrivit datelor MDRAP, cea mai bogată primărie de comună din România a fost cea din Miroslava – Iaşi, cu venituri totale de 56,2 milioane de lei. Pe locul doi s-a aflat Chiajna – Ilfov, care ocupa prima poziţie în 2014, cu venituri de 55 milioane lei. Potrivit execuţiei bugetare din 2015, Primăria Dragomireşti – Ilfov ocupă locul trei. Urmează comunele Lumina – Constanţa, cu venituri totale în 2015 de 41,3 milioane de lei, Floreşti – Cluj, Cumpăna – Constanţa, Ariceşti – Prahova, Valu lui Traian – Constanţa, Dumbrăviţa şi Giroc – Timiş. Necşeşti – Teleorman este cea mai săracă unitate administrativă din România.

În ultimii zece ani, un sfert din judeţele României şi-au crescut ponderea deţinută în economia naţională. Deloc surprinzător, Bucureşti a avut în toată această perioadă cea mai mare pondere în PIB (21% în 2005, 24% în 2015), în condiţiile în care populaţia reprezintă doar 11% din totalul populaţiei rezidente. Urmează în ordine Cluj, Timiş, Ilfov şi Constanţa – acestea înregistrând creşteri semnificative ale ponderii în PIB.

 Un aspect extrem de important este nivelul PIB-ului pe cap de locuitor. Judeţele cu cele mai ridicate valori sunt Bucureşti, Constanţa, Timiş, Cluj şi Ilfov, în vreme ce la polul opus se află Teleorman, Mehedinţi, Botoşani, Giurgiu şi Vaslui. Diferenţa dintre Bucureşti şi Vaslui este însă una uriaşă: 21.000 de euro faţă de 3.700 de euro. De-altfel, PIB-ul pe cap de locuitor în Bucureşti este 260% faţă de media naţională.

De la momentul integrării în Uniunea Europeană, în 2007, PIB‑ul pe cap de locuitor a crescut de la 6.000 de euro la 7.950 de euro, adică de la 23% din media europeană la 28%.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here