Prim-ministrul Sorin Grindeanu a declarat duminică seara că liderul social-democraților, Liviu Dragnea, le-a propus în ultimele zile mai multor membri ai PSD să fie premieri și, de asemenea, sunt și ”vreo 40 de miniștri propuși în viitorul Cabinet”. ”Liviu Dragnea în toate aceste zile a propus, eu știu vreo cinci colegi de-ai mei care să fie viitori prim-miniștri. Sunt vreo 40 de miniștri propuși în viitorul Cabinet, ba, mai mult decât atât, l-ați văzut spunând un lucru, că aproape toți miniștrii din actualul Cabinet – eu cred că cei care sunt senatori și deputați, ca nu cumva să existe semne de întrebare, vor face parte și din viitorul Cabinet, adică ori au mers lucrurile bine, ori nu au mers bine?”, a spus Grindeanu, la Palatul Victoria.
El a precizat că în cele câteva luni de guvernare, de la începutul anului și până în prezent, a încercat să discute cu Dragnea, să aibă cu acesta ”un dialog corect și constructive”. Grindeanu a adăugat că în continuare este deschis la dialog pentru stabilitatea PSD, însă a amintit și că i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea deoarece este, în opinia sa, ”principalul responsabil” de situația în care se află partidul.
Premierul a susținut că în cazul în care moțiunea de cenzură nu va trece și el va face propunerile pentru completarea Cabinetului de miniștri, formațiunile politice pe care le-ar invita la guvernare sunt tot PSD și ALDE.
Grindeanu: ”Există riscul să ajungem la alegeri anticipate”
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a reamintit duminică seara, în biroul său de la la Palatul Victoria, că este de 20 de ani in politica, ”dar sunt convins ca nici eu, nici dumneavoastra nu ne-am mai confruntat cu o situatie atat de bizara. Este tot ce se putea intampla mai rau intr-un moment in care Romania are crestere economica si deschidere in cancelariile occidentale. (…) Ne aflam aici datorita puterii exclusive a lui Liviu Dragnea de a avea toata puterea intr-o singura mana”.
Despre eventualul vot de la moțiuneea de cenzură care ar duce la demiterea sa, Grindeanu a raspuns ca ”exista suficienti colegi acum care nu sunt de acord cu modul in care Liviu Dragnea conduce partidul” și a precizat că daca motiunea de cenzura va trece, ”suntem la mana presedintelui Iohannis”. ”Toti colegii mei trebuie sa stie ca fiecare bila in favoarea motiunii inseamna mai putina putere pentru PSD si mai multa pentru domnul Iohannis. Va amintesc ca in 2015 PSD a mers la Cotroceni cu propunerea de premier Liviu Voinea. A fost ales domnul Dacian Ciolos. Exista riscul sa ajungem la alegeri anticipate”.
Moțiunea de cenzură, votată miercuri, la orele 11.00
Duminică, 18 iunie, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, a fost prezentat textul moţiunii de cenzură ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!”. Documentul a fost iniţiat şi semnat de 223 deputaţi şi senatori ai PSD şi ALDE. Reprezentanţii grupurilor parlamentare ale PNL, USR, UDMR şi PMP nu au fost prezenţi în sală.
Dezbaterile şi votul asupra Moţiunii de cenzură vor avea loc miercuri, 21 iunie, de la ora 11.00.
Crezul lui Ponta
Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat ca ”mai mult de 14”parlamentari ai PSD nu vor vota motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu.
”Eu cred ca niciun pesedist adevarat n-o sa cheme alte partide sa-i rezolve problemele interne”, a subliniat Ponta.
Bursa moțiunii: 100.000 de euro votul
Sebastian Lazaroiu, fost consilier presidential, afirma ca Liviu Dragnea plateste 100.000 de euro pentru fiecare vot in favoarea motiunii de cenzura.
”Bursa motiunii: 100k euro/ vot. Pana miercuri pariez c-ajunge la 1000k euro (pe care puteti sa-i inmultiti linistit cu 6 RON). Dragnea are salariu de bugetar, deci singurul om generos care detine atata banet nu poate fi decat…”, a scris Lazaroiu pe Facebook.
”Chiar dacă prezența la citirea moțiunii e una simbolică, pentru Dragnea e un eșec major. Lipsa celor 40 de parlamentari din plen, practic, a confirmat predicțiile date pe surse de Ponta (care a avansat ceva asemănător). În momentul ăsta începe șobolăneala în partid, cu atât mai mult cu cât Grindeanu a ieșit la Palatul Victoria și a fluturat într-o mână pușculița. Fiind în dificultate, îi dau un sfat lui daddy pentru minimizarea pierderilor și întoarcerea jocului. Tăticule, dă-ți demisia din fruntea partidului și adu-l pe papașa (știi tu care) de acasă. E singura garanție că moțiunea va trece”.
Trădătorul Octavian Goga
Duminica, deputatul PMP Octavian Goga si-a dat demisia din partid si s-a inscris in PSD. Goga a fost parlamentar PSD, apoi UNPR, însă în urma fuziunii cu PMP ”s-a topit” în formațiunea condusă de TRaian Băsescu.
Presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anunta ca a dapus plangere penala impotruva lui Goga sustinand ca are dovezi conform carora acesta ar fi primit foloase necuvenite pentru a trece la PSD. Tomac a susținut că PSD i-ar fi oferit lui Goga ”un loc de muncă bine plătit pentru soția acestuia”. ”Există mai multe elemente pe care domnia sa mi le-a mărturisit și mie, și altor colegi din cadrul PMP. Toate aceste elemente pe care domnia sa ni le-a spus, ca să-și justifice plecarea, constitue elemente extrem de grave care intră la foloase necuvenite. Din aceste rațiuni am luat hotărârea să depunem o plângere penală. Este inadmisibil ca un parlamentar să plece dintr-un partid în altul, tocmai pentru că se folosesc asemenea practici ticăloase. E vorba despre poziția unui partid. Domnia sa a intrat în Parlament prin redistribuire, ar trebui să aibă o minimă decență față de ce a putut să-i ofere PMP”, a subliniat Tomac. – foto: Evz.ro