Acasă Economie După 12 ani, a fost repornită Stația de Pompare și Alimentare Jilava

După 12 ani, a fost repornită Stația de Pompare și Alimentare Jilava

DISTRIBUIȚI

Alimentarea cu apă a stație de bază SPA Jilava se face gravitațional de pe canalul Sabar de la barajul/stăvilar de pe râul Sabar și tranzitează 6 localități: Jilava, Vidra, Berceni, Popești-Leordeni din județul Ilfov și Frumușani – județul Călărași și Vărăști – județul Giurgiu.

Staţia de pompare a apei Jilava din cadrul Amenajării de irigaţii Berceni-Vidra-Frumuşani a fost repornită la 2 octombrie 2018, după 12 ani în care nu a mai funcţionat, în urma unei investiţii de 1,3 milioane de lei realizată din bugetul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF). Staţia urmează să deservească o suprafaţă de aproape 10.000 de hectare în judeţele Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi.

”Este o surpriză plăcută, pentru că punem în mişcare un sistem de irigaţii unde uitarea se cuibărise, iar dezordinea se instalase. Dacă nu a funcţionat de 12 ani de zile, zidurile erau dărâmate, pompele erau ruginite, înţepenite, canalul acesta era pur şi simplu colmatat, nu mai era canal. A trebuit să refacă secţiunea de scurgere, să o cureţe ca să poată să vină apa aici, plus că la punctul acela de la Sabar, de alimentare, a trebuit să facă lucrări hidrotehnice”, a declarat, la Jilava, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Potrivit datelor furnizate de MADR, amenajarea de irigaţii Berceni Vidra Frumuşani a fost dată în folosinţă în 1978, având o suprafaţă deservită de 9.833 de hectare, din care 7.300 ha în judeţul Ilfov, 1.822 ha în judeţul Giurgiu şi 711 ha în Călăraşi, 26 de kilometri de canale de aducţiune şi distribuţie şi un număr de 8 staţii de pompare din care o staţie de bază (SPA Jilava).

Staţia SPA Jilava nu a mai funcţionat timp de 12 ani, dar, la solicitarea fermierilor, în anul 2018, ANIF a executat din februarie şi până în prezent o serie de lucrări de curăţare a canalelor de irigaţii în lungime de 26 km, dar şi lucrări de decolmatare a canalului, prin programul de întreţinere şi reparaţii. Alimentarea cu apă a staţiei de bază SPA Jilava se face gravitaţional de pe pe canalul Sabar. Staţia are în componenţă cinci agregate de pompare, cu o putere instalată de 1.600 KW şi un debit instalat de 6.530 mc/s.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + 6 =