Cătălin DRAGOMIR
Gata, lăfăiala bugetarilor începe să se cam ducă. După cât lapte și miere au curs (de la creșteri salariale nesusținute de economia reală, zile libere acordate sub diferite pretexte, vouchere de vacanță care au dus la inflație și la creșteri de prețuri, prime pentru te miri ce și cheltuieli deșănțate pentru tot felul de spectacole pentru câțiva gură-cască), se pare că statul a cam ajuns la fundul sacului.
Când a început să tragă linie, ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și-a cam dat seama că bugetul iese în pagubă. Așa că a făcut marele anunț: după finalizarea bugetului pentru anul viitor, urmează concedieri masive din aparatul administrativ.
E de bun simţ să te gândeşti la asta, zice Teodorovici, pentru că ne dorim, cu toţii, o administraţie, şi locală şi centrală, eficientă. Asta înseamnă oameni exact câţi trebuie în acest sector, bine pregătiți, pentru că de bani în plus nu poate fi vorba pentru că sunt deja foarte bine plătiţi.
Nevoia unei reforme reale în administrație este reclamată de multă vreme și de multe voci. De mult timp nu mai e un secret că, la stat, muncește unul, iar trei mută hârtiile dintr-o parte-n alta. La Transporturi, Sănătate, Energie, Economie, Dezvoltare sunt deja structuri supraîncărcate care cheltuie bani peste măsură și fără nicio eficiență. Iar în ultimii ani, schemele de personal s-au tot încărcat cu pile și ”obligațiile” de partid.
”Este momentul să spunem nu doar Stop, ci să o luăm şi în sens invers”, spune Teodorovici, punându-și astfel în cap oamenii de partid.
Ministerele au început să transmită, deja, proiecțiile pentru 2019, iar proiectul bugetulului pentru anul viitor ar trebui finalizat în noiembrie. Urmează, deci, marea evaluare?
Ar fi timpul! (foto – Alex Ciocan)