Acasă Educatie Educația, rol determinant pentru creșterea calității vieții

Educația, rol determinant pentru creșterea calității vieții

DISTRIBUIȚI

”Strategia de Dezvoltare a Județului Ilfov 2030”

Un demers în acest domeniu al dezvoltării comunităților locale se încadrează perfect în una dintre politicile de bază ale Uniunii Europene al cărei obiectiv este creșterea bunăstării tuturor popoarelor Statelor Membre, enunțată încă din anul 1953 de unul dintre întemeietorii Uniunii Europene, care spunea în această materie ”…noi nu unim state, noi unim popoare și milităm pentru creșterea bunăstării acestora”.

În acest context istoric, o lucrare de complexitatea ”Strategiei de Dezvoltare a Județului Ilfov 2030” este de o importanță deosebită pentru dezvoltarea viitoare a județului.

Laborioasă și complexă, cantonată pe toate domeniile de dezvoltare ale comunității, lucrarea constituie un excelent document programatic de lucru în activitatea viitoare a județului în următorii 10 ani.

Nu o să intru în analiza întregii lucrări. Totuși, la capitolul ”Calitatea vieții”, aș menționa doar faptul că dintre cei nouă factori care determină calitatea vieții stabiliți de EUROSTAT, calitatea aerului, a apei și a alimentelor guvernată în mod necesar de cea a educației cu cele două componente ale acesteia  (cultura și învățământul) sunt esențiale în preocuparea pentru creșterea bunăstării cetățeanului.

Acești factori de influență nu au fost întâmplător selectați în procesul de evaluare a nivelului calității vieții, dacă se ține seamă de faptul că ființa umană poate supraviețui două minute fără aer, două zile fără apă și două săptămâni fără hrană.

Spațiul limitat nu îmi permite să dezvolt subiectul. Aș menționa doar rolul determinant al educației în punerea în operă și mai ales în exploatarea acestui tip de proiecte care au ca obiectiv creșterea calității vieții cu impact direct în viața tuturor comunităților, indiferent de mărimea acestora.

Grija pentru cetățeanul ilfovean, însă, nu este una de pionierat: nu începe cu punerea în operă a strategiei analizate. În timp, Consiliul Județean Ilfov a dezvoltat activități în multiple domenii – proiecte precum cel privind dezvoltarea infrastructurii apă-canal, finanțat din fonduri europene și naționale, sau cel privind dezvoltarea infrastructurii rutiere, o altă componentă importantă a sistemului, și altele, fiind unele dintre cele mai importante. – Prof. Univ. Dr. PETRE POPEANGĂ, vicepreședinte al CJ Ilfov

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here