Acasă Editorial EDUCAȚIE, MALFORMAȚIE…

EDUCAȚIE, MALFORMAȚIE…

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Gata, le avem pe toate! Și de bine ce le avem, acum vrem o nouă lege a Educației. A câta în ultimii 27 de ani? Bun, o cer politicienii, ăi mai citiți, probabil, o cer sindicaliștii, a căror singură și veșnică revendicare o reprezintă banii, niciodată calitatea educației, o cere și Consiliul Național al Elevilor, o cer și asociațiile de părinți. Fiecare are de rezolvat câte o problemă care, dacă s-ar citi bine, se regăsește în actuala lege, cea din 2011. Dar e nepusă în practică… Ce să faci, e greu cu literele….

Să gândim la rece: Statul a dat dascălilor (atât cât a putut) condiții mai bune – de la an la an – pentru a-i învăța carte pe elevi, le-a dat lefuri (cu excepția lui 2010 când au fost tăiate pentru ca statul să supraviețuiască din motive pe care nu le discutăm aici) mai mari decât se vaită și a dat și o lege specială pentru pensionarii care ies din sistem. Managerii din Educație – pornind de la inspectorat și casă de corp didactic până la directorii de școală – au peste 1.200 de euro leafă, în mână, iar când vine vorba de universități încasările sunt de la 3.000 de euro în sus. Lunar. Vorbim în euro, că e la modă în aceste zile când se promit lucruri care mai de care mai trăznite. Și cu asta ce-am făcut? Rezultatul? Trist! O școală tot mai slabă, care formează generații și mai slabe. Știu profesorii din ziua de azi ce e aia vocație? Câți dintre ei se pregătesc înainte de a intra la ore? Stau bine distinșii dascăli la capitolul comportament? I-a evaluat cineva psihologic?

Există, în ultimii ani, o singură preocupare: Să meargă salariul care, așa cum spuneam, nu e chiar așa de lepădat precum se spune în târg. Că dacă era așa, nu mai stăteau dânșii la catedră să își frece coatele cel mult patru – cinci ore pe zi, să fie liberi cu prilejul diverselor zile inventate, în afară de cele date de guvernanți, să aibă câteva luni vacanță pe an. O să ziceți că în vacanță dascălii lucrează. Serios? Ați fost vreodată în vreo școală la început de septembrie? Apropo! Propune cineva în noua lege un cod de conduită al profesorilor? Încercați, să vedeți cum sar sindicatele!

E bine să căutăm soluții în continuare pentru a ieși din impas, dar să le găsim acolo unde educația chiar face performanță. Să luăm de la străini ce e mai bun și să adaptăm sistemului nostru. Că dacă luăm doar exemplul lefurilor, nu facem nimic!

Puteți, stimați guvernanți, să dați dascălilor și 5.000 de euro pe lună, că vor avea același dezinteres. Vor spune că merg ”la scârbici” că nu au încotro și tot loaze or să scoată pe bandă rulantă. De ce? Simplu. Pentru că nu îi interesează! Iar a-ți face meseria în silă nu ajută pe nimeni! Deci, nu mai dați vina pe copii pentru că ei nu sunt proști. Dascălii sunt nepricepuți! Și, din păcate, sunt tot mai mulți!

P.S. Există o reclamă tv care mă scoate din sărite: ”Fiind profesor, privesc lumea în mod diferit!” Așa e! Rezultatele ne scutesc de orice comentarii!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here