Acasă Educatie Elevii care intră în clasa a VII-a în septembrie 2023, prima generație...

Elevii care intră în clasa a VII-a în septembrie 2023, prima generație care va da Bacalaureatul reformat, în anul 2029

DISTRIBUIȚI

Elevii care, în septembrie 2023, încep clasa a VII-a, vor fi cei care vor susține noul Bacalaureat, reformat după prevederile din noua lege a învățământului, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu publicat de Edupedu.ro.

Ligia Deca a declarat că acești elevi, care vor fi clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026, vor avea parte de planuri-cadru revizuite și programe școlare în acord cu noile planuri pentru a „putea în acest fel să adecvăm bacalaureatul la această nouă formă”

„Noua formulă de examen de bacalaureat se aplică elevilor care intră clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026. De ce așa și nu altfel? Pentru că, dacă reluăm tot procesul de reformă a planurilor-cadru și a programelor școlare, avem nevoie de un an și jumătate. Întâi să finalizăm planul-cadru, apoi programele și apoi să avem și manualele. Deci generația care va începe în 2025-2026 și care va da bacalaureatul pe noua formulă va lucra pe planurile-cadru revizuite, pe programe în acord cu acestea și, practic, vom putea în acest fel să adecvăm bacalaureatul la această nouă formă”, a explicat Ligia Deca.

Așa cum știm, spune ministrul, am avut o reformă curriculară pentru nivelul primar și pentru gimnaziu, dar ea nu s-a continuat la liceu.

”Am funcționat cu acele repere curriculare pe care le-am tot realizat pentru elevi, anul acesta vor fi realizate pentru de clasa a XI-a. Deci acesta este motivul pentru care se aplică mai târziu”, a motivat ministrul Educației.

Ce aduce nou examenul de Bacalaureat?

În ceea ce privește noutățile de la examenul de Bacalaureat, Ligia Deca a spus că primul rând, aduce o testare de competențe de bază pe toată paleta de discipline considerate necesare pentru a putea să fii un cetățean activ.

”Dacă până acum cei de la profilul real mergeau preponderent pe matematică și științe, profilul uman – bineînțeles cu limba română ca o constantă -, mergea pe zona de socio-umane, acum, va exista o evaluare a competențelor de bază”, a precizat ministrul, despre proba F care înseamnă, potrivit noii legi, o testare la Matematică, de exemplu, pentru un viitor absolvent de filologie, sau la Geografie, pentru cineva de la matematică-informatică.

 

2 COMENTARII

  1. […] Elevii care, în septembrie 2023, încep clasa a VII-a, vor fi cei care vor susține noul Bacalaureat, reformat după prevederile din noua lege a învățământului, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un interviu publicat de Edupedu.ro. Ligia Deca a declarat că acești elevi, care vor fi clasa a IX-a în anul școlar 2025-2026, vor avea […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here