Acasă Politic Eliminarea controalelor și la frontierele terestre ale spațiul Schengen rămâne un obiectiv...

Eliminarea controalelor și la frontierele terestre ale spațiul Schengen rămâne un obiectiv major pentru România

DISTRIBUIȚI
foto:MAE

Apărarea statului de drept, a democrației și unității europene, consolidarea competitivității, avansarea tranziției verzi, rezolvarea problemelor sociale și din sănătate, protejarea cetățenilor și a frontierelor și promovarea unei Europe globale, prioritățile președinției belgiene la președinția Consiliului Uniunii Europene, sunt susținute și de România.

Ministrul afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a arătat luni, 15 ianuarie 2024, la evenimentul de lansare la București a Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene, că statul român contribuie în mod activ la procesul de definitivare a viitoarei Agende Strategice a Uniunii, în continuitate cu liniile definite la Summit-ul de la Granada.

Aceasta a accentuat importanța menținerii unității Uniunii și a protejării valorilor și principiilor europene, aspect cu atât mai important pe fondul unui context internațional dificil – războiul din Ucraina, conflictul din Orientul Mijlociu și pregătirile pentru alegerile europene din 2024.

Ministrul Luminița Odobescu a făcut, de asemenea, referire la o serie de dosare prioritare pentru România, cu accent pe politica de extindere a Uniunii Europene, și a salutat decizia deschiderii negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina și Republica Moldova și cea de acordare a statutului de candidat pentru Georgia.

În raport cu prioritățile Președinției belgiene vizând o mai bună protecție a cetățenilor și a frontierelor europene, ministrul afacerilor externe a menționat recenta decizie a Consiliului din 30 decembrie 2023 privind ridicarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime în România și Bulgaria, arătând că aceasta reprezintă un pas important în ansamblul eforturilor României de integrare deplină în spațiul Schengen. Totodată, a evidențiat că eliminarea controalelor și la frontierele terestre rămâne un obiectiv major în perioada următoare, mulțumind tuturor partenerilor europeni pentru sprijinul oferit în procesul de aderare, exprimând încrederea în finalizarea cât mai rapidă a acestui proces.

 

2 COMENTARII

  1. […] Apărarea statului de drept, a democrației și unității europene, consolidarea competitivității, avansarea tranziției verzi, rezolvarea problemelor sociale și din sănătate, protejarea cetățenilor și a frontierelor și promovarea unei Europe globale, prioritățile președinției belgiene la președinția Consiliului Uniunii Europene, sunt susținute și de România. Ministrul afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a arătat luni, 15 ianuarie 2024, la […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here