Acasă Politic Eliminarea sporului de Covid din prefecturi și înghețarea punctului de pensie, măsuri...

Eliminarea sporului de Covid din prefecturi și înghețarea punctului de pensie, măsuri adoptate de Senat

DISTRIBUIȚI

Senatul a adoptat, luni, OUG 8/2021 care vizează reducerea unor cheltuieli structurale. Astfel este eliminat sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul din prefecturi implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului. De asemenea, este acordată o reducere de 50% pentru prețul unui bilet de tren achiziționat de studenți, măsură venită în schimbul eliminării gratuității totale la transportul feroviar.

Potrivit ordonanţei, nu se acordă vouchere de vacanţă pentru anul în curs pentru că valabilitatea celor emise în 2019 şi 2020 a fost prelungită, iar valoarea punctului de pensie se menţine la 1.442 lei, majorarea pensiilor urmând să aibă loc de la 1 ianuarie 2022.

O altă măsură inclusă în ordonanţă se referă la acordarea unei reduceri de 50% pentru transportul pe calea ferată pentru studenţi, faţă de gratuitatea pentru călătorii nelimitate de care beneficiau cursanţii din învăţământul superior.

”Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport”, se arată în OUG 8/2021.

OUG 8/2021 va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here