Acasă Economie ESCROC DE DASCĂLU

ESCROC DE DASCĂLU

DISTRIBUIȚI

Un grec și două românce din Bacău, căutați de autorităţile franceze şi austriece după ce au înşelat mai multe multinaţionale, au fost prinși la 19 februarie a.c. de poliţiştii români.

Aceştia sunt învinuiți că au înşelat, de pe teritoriul României, două companii din Franţa cu 670.000 de euro, precum şi societăţi din Germania, Austria, China şi Cipru.

baniCreierul grupării era cetăţeanul grec Christoforos Polytidis, care îşi închiriase o locuinţă în localiatea Dascălu – Ilfov – şi se acociase cu două femei din Bacău, Luminţa Pândar şi Paulina Vrânceanu, care admistrau societăţile fantomă controlate de acesta, potrivit Mediafax. Conform anchetatorilor, grecul folosea un mod de operare nou în Europa, prin care sunt înşelate, de obicei, companiile mari. Membrii grupării copiau e/mail-ul de serviciu al unei companii multinaţionale, modificând foarte puţin această adresă, astfel încât ea să pară reală. Astfel, Christoforos Polytidis se recomanda prin e/mail ca fiind directorul companiei. Ulterior, de pe acest cont, Christoforos Polytidis, trimitea un e/mail directorului financiar al aceleiaşi companii pe care îl înştiinţa că la nivelul companiei se desfăşoară o anchetă şi are loc un audit extern. Falsul director general îi mai comunica directorului financiar că există suspiciuni faţă de faptul că în interiorul firmei există o ”cârtiţă”, motiv pentru care, legat de acest subiect, nu trebuie să vorbească cu nimeni altcineva, iar comunicarea pe această temă o vor face exclusiv prin intermediul e/mail-ului. Dacă directorul financiar răspundea la e/mail, acesta era contactat de falşii reprezentanţi ai firmei de audit care îl anunţau că trebuie să le trimită toate facturile mai mari de 40.000 de euro. După ce primeau documentele, suspecţii contactau clienţii companiei respective, ale căror nume se regăseau în documentele contabile, şi îi anunţau că societatea a schimbat conturile în care se făceau plăţile şi le trimiteau alte numere de cont, astfel încât să le fie viraţi lor banii.

Poliţiştii români au reuşit să recupereze din mai multe conturi ale lui Christoforos Polytidis suma de 520.000 de euro, bani despre care se bănuieşte că ar proveni din înşelarea unei companii din Franţa cu 670.000 de euro. Anchetatorii români au lucrat la acest caz în cooperare cu autorităţile franceze şi cu poliţia din Austria. Grecul ar fi comis înşelăciunile pentru care este suspecta, în perioada iulie-august 2014, existând indicii că acesta ar fi prejudiciat societăţi din Franţa, Germania, Austria, China şi Cipru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here