Acasă Politic Etapele vaccinării anti-Covid în România: Dr. Gheorghiță: ”Nu va fi nimeni forțat”

Etapele vaccinării anti-Covid în România: Dr. Gheorghiță: ”Nu va fi nimeni forțat”

DISTRIBUIȚI

Strategia națională de vaccinare împotriva Covid-19 va cuprinde trei etape, iar primii care vor primi vaccinul sunt cei din sistemul sanitar și care deservesc activitățile critice. Listele trimise în ministere au rolul de a identifica și număra acest personal, nu sunt ”liste de înscriere” la vaccin.

Locotenent-colonelul Valeriu Gheorghiță, medicul militar care va coordona campania de vaccinare împotriva Covid-19 în România, a explicat pentru Europa Liberă care sunt persoanele care vor avea prioritate la vaccinare, atunci când un vaccin împotriva Sars-Cov2 va deveni disponibil și va ajunge în România.

De asemenea, el a lămurit și de ce în aceste zile, în ministere se fac ”liste” de personal pentru campania de vaccinare anti-Covid: este vorba despre identificarea și cuantificarea personalului care deservește activități critice ale statului, pentru a avea o situație a necesarului de doze de vaccin, dar și de un fel de ”sondaj de opinie”, pentru a vedea câți sunt dispuși să se vaccineze, pentru că nimeni nu va putea fi obligat să o facă.

Acest lucru nu înseamnă că toți funcționarii unui minister sunt prioritizați pentru a primi vaccinul anti-Covid, ci doar cei care se ocupă cu activități esențiale pentru funcționarea infrastructurii critice de stat, și care vor fi dispuși să își facă acest vaccin, a explicat medicul militar Valeriu Gheorghiță, pentru Europa Liberă.

Cele trei etape ale campaniei de vaccinare anti-Covid vor fi următoarele, iar ele se vor putea intercala în funcție de cât de multe doze de vaccin vor fi disponibile: vaccinarea personalului din sistemul medical public și privat și personalului care deservește activități critice (de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educație, alimentație sau energie). Vaccinarea populației aflate la risc în fața Covid-19 – vârstnici și persoane cu boli cronice, care s-au constatat că sunt comorbidități la cazurile de Covid-19. Vaccinarea populației generale.

”Nu va fi nimeni forțat. Este o garanție că vaccinarea va fi voluntară și în niciun caz nu va fi cineva constrâns, obligat, forțat să își facă acest vaccin”, a subliniat Valeriu Gheorghiță, pentru Europa Liberă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here