Cătălin DRAGOMIR
”După 1989 românii au avut trei scule în spate: barosul, bomfaierul şi toporul. Cu barosul dădeau în ziduri ca să scoată cărămizile sau să ia dalele de pe canalele de irigat, cu bomfaierul să taie fierul şi să îl ducă la fier vechi şi cu toporul să taie plantaţiile pomicole care le ieşeau în cale. Astăzi suntem într-o situaţie în care trebuie să cheltuim mai mult să refacem ce am stricat de-a lungul vremii”. Afirmația aparține lui Petre Daea, celebrul nostru ministru al Agriculturii. A trecut aproape neobservată, deși a fost inclusă în jurnalele televiziunlor, în paginile ziarelor, în on-line.
Așa se face că zilele trecute, unul dintre sloganurile scandate cu putere la protestele civice din Piața Victoriei era ”Nu vrem să fim o națiune de hoți!”.
Sigur, Daea nu s-a referit la protestatarii prezenți zilele acestea în Piața Victoriei, ci a pus degetul pe o problemă a întregii societăți. Se vede treaba că nimeni nu l-a ascultat pe ministrul Daea, că nu l-am auzit ce spune. Probabil pentru că ne-am obișnuit să nu dăm atenție celuilalt dacă nu face parte din ”tabăra” noastră, ori să-l luăm peste picior. Deși clamăm dorința de dialog și echilibru, nu-i ascultăm pe ceilalți, nu ne oprim asupra a ceea ce spun sau vor, chiar dacă nu ne convine.
Dacă ne-am fi aplecat asupra spuselor ministrului Daea, probabil că i-am da dreptate, pentru că nu a făcut altceva decât să aducă în spațiul public un ”secret al lui Polichinelle”. După 1989 lucrurile chiar așa s-au întâmplat. Ca reacție față de ceea ce s-a întâmplat în perioada comunistă, noi, cu mâna noastră, am distrus ceea ce generațiile trecute construiseră. Nu eu, nu Dvs., cel care citiți acum acest material, dar unul dintre noi a făcut-o. Acum ne scandalizăm că nu avem sistem de irigații, nu-i așa?! Foto: Socinro