Acasă Info Local Examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân la Ciorogârla

Examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân la Ciorogârla

DISTRIBUIȚI

2 noiembrie 2015

12211034_10154306051012166_1353345499_o Examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân pentru femeile din mediul rural

  Începând din luna octombrie, peste 1.000 de femei din mediul rural vor beneficia de examinări medicale gratuite în vederea depistării cancerului de sân. Campania este derulată, pentru al doilea an consecutiv, de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).Cancerul de sân este cel mai frecvent întâlnit neoplasm al femeilor, reprezentând 25,2%1 din totalul cazurilor de cancer. 36% este procentul mortalității din cauza acestei boli în țara noastră, mai mare decât media europeană (29%) inclusiv decât cea mondială (31%).

 În România, cele mai multe femei depistate cu neoplasm ajung la doctor în stadiul 2 sau 32 al bolii. Acesta este și motivul pentru care numărul pacientelor care pierd lupta cu această boală este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este mai mică în mediul rural, unde și accesul la informație este limitat.

Anul trecut, FABC a derulat, împreună cu medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali, voluntari în cadrul proiectului „Împreună pentru Sănătatea Rurală” (ISPR), o campanie de examinări gratuite în sate din județele Argeș, Galați, Ialomița, Prahova și Teleorman. Femeile depistate cu probleme au fost îndrumate către investigații amănunțite. Anul acesta, FABC va derula campania de testare în alte cinci județe.

  “În cadrul campaniei desfășurate anul trecut, din totalul de 1.012 femei care au beneficiat de control medical, 11,5% au fost depistate cu posibile afecțiuni ale sânului. Dintre acestea, 69% au peste 40 de ani, restul de 31% se situează sub această limită de vârstă. De asemenea, 8% dintre femeile care au beneficiat de control au un istoric de cancer de sân în familie. Mai mult, 76% dintre femeile consultate nu făcuseră anterior niciun consult medical al sânilor. Rezultatele acestei campanii confirmă necesitatea implementării unui program național de screening pentru cancerul de sân. Câte femei trebuie să mai fie depistate cu cancer de sân pentru ca autoritățile să pună în aplicare acest program național de screening?”, subliniază Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Caravana la sate face parte dintr-o campanie națională anuală a FABC, aflată deja la ediția a VII-a. Prin această inițiativă, FABC își propune să convingă femeile despre cât de important este să mergi la medic, să poți preveni sau să iei măsuri imediate odată ce afecțiunea a fost depistată.

 Primele examinări gratuite pentru depistarea cancerului de sân au avut loc în zilele de 10-11 octombrie în comuna Valea Stanciului din județul Dolj, 24-25 octombrie în comuna Izvoarele din județul Giurgiu, 31 octombrie – 1 noiembrie în comuna Bolintin-Deal, județul Giurgiu. Caravana cu medici rezidenți și studenți se va deplasa în zilele de:

 7-8 noiembrie, comuna Ciorogârla, județul Ilfov

14-15 noiembrie, comuna Găujani, județul Giurgiu

21-22 noiembrie, comuna Mănești, județul Dâmbovița

 Mai multe informații despre campanie și programul caravanei se pot găsi pe site-ul www.invingemcancerul.ro sau pe pagina de Facebook: www.facebook.com/nuamfacutdestul.

Ce trebuie să știi

*Cancerul de sân apare la femei din ce în ce mai tinere.

*Apariția unui nodul trebuie investigată, dar nu înseamnă că este un semn de cancer.

*Multe femei cu cancer de sân nu au nici un simptom. Autoexaminarea regulată a sânilor trebuie să facă parte din rutina oricărei femei.

Recomandări importante în prevenție3:

1.           Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui sa își examineze lunar sânii, de preferat la o săptamână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.

2.           Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

3.           Mamografia. Dupa vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here