Acasă Social Excesul de mortalitate în contextul pandemiei de COVID-19 

Excesul de mortalitate în contextul pandemiei de COVID-19 

DISTRIBUIȚI

Monitorul Social a publicat un infografic despre excesul de mortalitate în contextul pandemiei de COVID-19.  Excedentul de mortalitate (excess mortality) reprezintă diferența dintre decesele înregistrate într-una din lunile pandemiei de COVID-19 și media deceselor înregistrată în acea țară, în luna respectivă, în cei trei ani precedenți (2017-2019). România a înregistrat, în luna octombrie 2021, cu 110% mai multe decese decât media lunilor octombrie din anii precedenți pandemiei. Este cea mai mare proporție a excedentului de mortalitate dintre cele din întreaga perioadă a pandemiei, din întreaga Uniune Europeană.

De asemenea, de la începutul pandemiei, România a avut, după Bulgaria, cel mai mare excedent de decese cumulat (de la 1 ianuarie 2020), la egalitate cu Lituania și Slovacia.

În lunile octombrie și noiembrie, în România au fost cu aproape 40.000 mai multe decese decât în anii precedenți pandemiei (68.000 de la începutul anului). Din totalul deceselor, 27.000 au avut drept cauza boli ale aparatului respirator, inclusiv COVID-19. Restul excesului de mortalitate reprezintă, probabil, „victime colaterale” ale pandemiei : persoane care, datorita blocării spitalelor pentru tratarea bolnavilor de COVID-19, nu și-au putut îngriji alte afecțiuni.

Infograficul poate fi consultat la  https://monitorsocial.ro/indicator/excedentul-de-mortalitate-covid-19-in-romania/

Sursa datelor folosite în infografic este baza de date Eurostat si Our World in Data, iar datele folosite le puteți găsi, sub forma de grafice, aici  https://monitorsocial.ro/data/excedentul-de-mortalitate-covid-19-in-romania/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here