Acasă Politic Exerciţiu naval comun NATO-Finlanda

Exerciţiu naval comun NATO-Finlanda

DISTRIBUIȚI

Trei nave de luptă ale NATO au sosit luni în portul finlandez Turku pentru a se antrena împreună cu marina militară a Finlandei, în cadrul unui exerciţiu naval comun, informează Reuters.

Exerciţiul, programat să înceapă pe 28 aprilie şi care va dura două zile, are ca scop pregătirea marinei finlandeze pentru a putea acţiona alături de forţele NATO şi se concentrează asupra misiunilor de combatere a pericolului provocat de minele navale.

Din partea NATO, la manevrele militare participă un puitor de mine leton, un vânător de mine estonian şi un vânător de mine al marinei olandeze, alături de două vânătoare de mine ale forţelor navale finlandeze.

Exerciţiul militar vine într-un context în care războiul provocat de invazia Rusiei în Finlanda a provocat reacţii favorabile în Finlanda şi Suedia referitoare la aderarea acestor ţări în Alianţa Nord-Atlantică.

În luna aprilie, avioanele NATO s-au antrenat în premieră, alături de forţele aeriene ale Finlandei şi Suediei, în cadrul unor exerciţii care au simulat diverse scenarii de poliţie aeriană deasupra Mării Baltice.

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat recent că Finlanda urmează să decidă „în câteva săptămâni” dacă va cere aderarea la NATO.

În acelaşi timp, Rusia a transmis avertismente Suediei şi Finlandei referitoare la efectele eventualei integrări ale acestor ţări în Alianţa Nord-Atlantică. Finlanda are o graniță comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, fiind ţara din UE cu cea mai lungă graniță cu Federaţia Rusă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here