Acasă Social Facebook le va asigura jurnaliștilor un grad mai mare de protecție împotriva...

Facebook le va asigura jurnaliștilor un grad mai mare de protecție împotriva hărțuirii și bullying-ului online

DISTRIBUIȚI
A man poses with a magnifier in front of a Facebook logo on display in this illustration taken in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, December 16, 2015. Facebook Inc said on Wednesday it is testing a service that will allow users of its Messenger app to hail Uber rides directly from the app, without leaving a conversation or downloading the ride-hailing app. REUTERS/Dado Ruvic TPX IMAGES OF THE DAY - RTX1Z0SS

Facebook îi va considera de acum înainte pe jurnaliști și activiști drept persoane publice „fără intenția lor” și le va asigura un grad mai mare de protecție împotriva hărțuirii și bullying-ului online, a anunțat șeful departamentului de securitate globală al companiei, potrivit Reuters.

Compania Facebook, care permite publicarea de comentarii mai critice la adresa persoanelor publice decât la adresa celor particulare, își schimbă abordarea privind hărțuirea jurnaliștilor și a „apărătorilor drepturilor omului”, despre care consideră că sunt în atenția publică datorită mai degrabă muncii lor decât statutului lor de persoane publice.

Facebook se află în atenția legiuitorilor și organismelor de reglementare din întreaga lume din cauza practicilor sale de moderare a conținutului și a prejudiciilor aduse prin platformele sale. Săptămâna trecută a avut loc audierea în Senatul SUA a unei foste angajate a Facebook, care a fost sursa scurgerii unor documente interne ale companiei privind practicile rețelei.

Felul în care Facebook – platformă cu circa 2,8 miliarde de utilizatori activi în fiecare săptămână – tratează figurile publice și conținutul postat de ele sau la adresa lor este subiectul unor dezbateri intense. În ultimele săptămâni discuțiile s-au axat pe sistemul de „verificare încrucișată” al companiei, despre care Wall Street Journal a scris că îi exceptează pe unii utilizatori foarte vizibili ai platformei de la regulile obișnuite ale Facebook.

Facebook face diferență între figurile publice și persoanele particulare în privința protecției pe care le-o acordă în mediul online: de exemplu, utilizatorii au voie în general să scrie pe platformă că doresc moartea unei celebrități, atât timp cât nu etichetează („tăguiesc”) persoanele respective. În schimb, utilizatorii nu pot scrie că doresc moartea unei persoane particulare sau, mai nou, a unui jurnalist, potrivit politicilor Facebook, mai menționaează Reuters.

Compania a refuzat să publice lista celorlalte tipuri de persoane publice „fără intenția lor”, dar a precizat că decizii în acest sens se vor lua de la caz la caz.

Facebook a anunțat anul acesta că va elimina orice tip de conținut care celebrează sau ia în râs moartea lui George Floyd, pentru că este considerat persoană publică „fără intenția ei”.

Șeful departamentului de securitate globală al companiei, Antigone Davis, a declarat că Facebook va interzice mai multe tipuri de atacuri la adresa peroanelor publice, ca parte a unui efort de a reduce astfel de situații cu care se confruntă femeile, persoanele de culoare, sau membruu comunității LGBTQ.

Facebook nu va mai permite publicarea – în comentariile la profilul unei persoane publice – de conținut violent sau cu tente sexuale nedorite, imagini editate cu caracter sexual, desene sau atacuri la înfățișarea unei persoane.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here