Acasă Anchete Filmul unei tragedii de proporții

Filmul unei tragedii de proporții

DISTRIBUIȚI

Tragedie de proporții, sâmbătă seara, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. Zece pacienți cu COVID 19, aflați în stare foarte gravă, intubați, au murit într-un incendiu devastator, care ne aduce aminte de alte două cazuri cutremurătoare: incendiul de la Maternitatea Giulești, din august 2010, și cel de la clubul Colectiv, din 2015, când peste 60 de tineri au murit.

Medicul de gardă de la Piatra Neamț a intrat pur și simplu în flăcări pentru a-i salva pe bolnavi, duminică dimineața fiind transportat la Bruxelles, la spitalul militar “Regina Astrid”, cu o aeronavă a MApN.

IGSU Oficial:

La 14 noiembrie 2020, în jurul orei 19.00, a fost anunțat un incendiu  la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț.

În aproximativ cinci minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără și degajări mari de fum, la secția ATI, în cele două saloane aflate la etajul al doilea al spitalului.

Prioritatea echipajelor  de intervenție a reprezentat-o salvarea persoanelor  surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi. Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incendiului, pompierii au acționat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului.

Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat  Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale.

Totodată, pentru optimizarea misiunii de răspuns, forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate gradual, la fața locului.

Astfel, echipajele de  salvatori au fost suplimentate cu pompieri și resurse medicale de la ISU Neamț, ISU  Bacău, ISU Iași și SAJ Neamț, respectiv: ISU NT:1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic), ISU IS: 2 Autospeciale pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD (cu medic), ISU BC – 1 Autospecială pentru transport victime multiple, SAJ Neamț- 9 Ambulanțe tip B.

Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat, pompierii militari acționând  pentru evacuarea pacienților din cele 2 saloane.

Ulterior acestei operațiuni, s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Din nefericire, 2 dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus) au decedat.

Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienților evacuați și care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamț, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Lețcani, Județul Iași. Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple și 2 unități de terapie intensivă mobilă. Totodata precizăm că  împreună cu acestea a fost transportată și o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU în așteptarea internării la terapie intensivă. Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistență medicală acordată de echipaje ale UPU SMURD Iași.

Printre persoanele afectate în urma incendiului se află și medicul de gardă. În sprijinul lui, s-a luat de urgență măsura transportului cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD la aeroportul din Iași, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Nationale și transportat la Spitalul Floreasca din București.

Totodată, în urma acordului primit de spitalul militar “Regina Astrid” din Bruxelles, medicul a fost  transferat în cursul acestei dimineți, cu o aeronavă pusă la dispoziție de MApN. Asistența și echipamentele medicale necesare transportului pacientului au fost fi asigurate de un echipaj aparținând UPU- SMURD București.

Forțe participante la intervenție: 140 pompieri, medici și asistenți de la ISU Neamț, SAJ Neamț, ISU Iași, ISU Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași și Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași.

Mijloace implicate: 8 autospeciale  de stingere, 1 autoscară, 1 autospecială de descarcerare,  14 ambulanțe tip B, 4 Unități de Terapie Intensivă Mobilă, 4 autospeciale transport persoane victime multiple.

Totodată, conform competențelor, poliția a derulat misiuni de identificare a victimelor, aparținătorii acestora fiind informați despre starea de sănătate a pacienților și transportul acestora către o altă unitate spitalicească. Totodată, au fost derulate și misiuni de informare a familiilor celor decedați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here