Acasă Anchete Firmele care au legal dreptul de a incinera deşeuri din Capitală şi...

Firmele care au legal dreptul de a incinera deşeuri din Capitală şi din Ilfov trebuie să îşi monteze senzori privind calitatea aerului

DISTRIBUIȚI

Traficanții de gunoi, greu de prins

Ministrul Mediului pune poluarea foarte mare din Bucureşti, din noaptea de duminică spre luni, pe seama arderilor ilegale de deşeuri. Oficialul a anunţat că Poliţia, Garda de Mediu, şi cei de la Vamă au descoperit o reţea de traficanţi de gunoi. Aceştia aduceau în Portul Constanța containere cu deşeuri din Marea Britanie, sub pretextul că sunt bunuri de uz casnic. Resturile ar fi ajuns la firme din jurul Capitalei, unde ar fi fost distruse.

Ministrul Mediului susţine că o posibilă cauza a poluării din Bucureşti ar putea fi arderea ilegală a deşeurilor. Unele sunt aduse din străinătate, iar ministrul a dat exemplu ultima captură de proporţii.

Costel Alexe, ministrul Mediului: ”20 de containere cu deșeuri au fost descoperite de colegii de la Gardă Națională de Mediu, cu cei de la paza de coastă și cei de la vamă în portul Constanța, deșeuri care au intrat în țara noastră ca obiecte de uz casnic, trimise majoritatea din Marea Britanie. Au plecat din Marea Britanie, unde eliminarea unei tone de deșeuri costă nu mai puțin de 400 de lire, în România, unde după cum bine știți oscilează între 30 și 40”.

Oficialul a spus că o parte dintre aceste deşeuri ar fi ajuns să fie incinerate lângă Bucureşti.

Gunoaiele aduse din Marea Britanie erau tratate cu o substanţă insecticidă pentru a nu atrage atenţia în timpul transportului pe mare.

Ionela Păsat, ofiţer de presă Garda de Coastă Constanța: ”Aveau ca destinaţie o societate comercială de pe raza municipiului Bucureşti, însă proprietarii au solicitat transbordarea lor în alte containere. În acest mod se modifică țara de încărcare a mărfurilor din Marea Britanie în România pentru a nu mai putea fi returnate astfel la expeditor”.

Deşeurile porneau din Marea Britanie, intrau în România prin portul Constanța ca produse de uz casnic, după care ajungeau în punctul vamal de la Chitila, de lângă Bucureşti, iar mai apoi la afumaţi, unde anchetatorii bănuiesc că ar fi fost distruse – unele prin ardere ilegală.

Ministrul a anunţat că toate firmele care au legal dreptul de a incinera deşeuri din Capitală şi din Ilfov trebuie să îşi monteze senzori privind calitatea aerului.

Costel Alexe: ”Să aibă instalat echipamentele de măsurare sau monitorizare a poluanților pe care emite în atmosferă, îi vor avea cu transmitere întinderea la datelor către minister și către APM. Dacă avem depășiri, colegii din permanență să se deplaseze la fața locului”.

Şi totuşi duminică noaptea şi luni dimineaţa în Bucureşti senzorii au înregistrat cea mai mare poluare din ultimii 5 ani, potrivit datelor oficiale. În aceste condiţii, deşi în trecut s-au emis mesaje pe telefon pentru poluare mult mai restrânsă în cazul unor incendii, acum nu a existat prin RO-ALERT niciun avertisment.

Când vine vorba de poluare, pompierii pot trimite mesaje de tip RO-ALERT către populaţie direct pe telefonul mobil. De exemplu când suntem lângă un incendiu cu degajări mari de fum, care poate conţine gaze periculoase. Însă reprezentanţii DSU spun că aceste mesaje pot fi transmise doar când e vorba despre un pericol imediat. – sursa: Stirileprotv.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here