Acasă Economie Firmele ilfovene iau problema lipsei forței de muncă în propriile mâini Trei...

Firmele ilfovene iau problema lipsei forței de muncă în propriile mâini Trei firme ilfovene vor școlariza în domeniul Horeca 24 de tineri

DISTRIBUIȚI

În noul an şcolar 2022-2023, Snagov Club alături de alți doi operatori economici – Casa Vlăsia și Lagoo Snagov – pune la dispoziţia elevilor 24 de locuri în programul Şcoală Duală, o alternativă la învăţământul profesional clasic. Prin această inițiativă, cele trei companii din industria ospitalității vor înființa o clasă nouă de învățământ dual în cadrul Liceului Teoretic ”Mihail Kogălniceanu” – Snagov, în domeniile de pregătire profesională turism și alimentație lucrători hotelieri.

“Lipsa forței de muncă se află la cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani pentru industria ospitalității. Singura soluție sustenabilă pe termen lung este parteneriatul public privat, așa că am decis să ne implicăm activ în dezvoltarea învățământului profesional dual în domeniul turismului, inițiativa noastră fiind de altfel singura de acest fel în horeca la nivelul județului Ilfov în anul școlar 2022-2023”, a declarat Marius Sucală-Cuc, general manager Snagov Club. Programul se adresează elevilor din clasa IX-a şi presupune îmbinarea, pe parcursul a trei ani, a aspectelor teoretice cu abilităţile şi cunoştinţele practice, dobândite sub îndrumarea specialiștilor din domeniul turismului.

În cadrul proiectului școlii duale, elevii Liceului Teoretic ”Mihail Kogălniceanu” din Snagov au posibilitatea să se dezvolte profesional și personal. Pe lângă bursa lunară de 400 lei (200 lei bursă profesională și 200 de lei susținere financiară din partea agentului economic), elevii vor avea acces la examinări de medicină a muncii și analize medicale, echipament de lucru și protecție, o masă pe zi la partenerul de practică și vor putea beneficia de programul financiar ”Bani de liceu”, iar dacă performanțele școlare îi vor recomanda, elevii pot beneficia de burse de merit.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, care are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și unitatea administrativ-teritorială, precum și contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ. Contractul între școală, agenți economici și elevi se încheie pe o perioadă de 30 de luni – pentru a cuprinde perioada de timp aferentă activitățile de promovare a ofertei, recrutare, selecția și admiterea elevilor, întreaga perioadă de formare profesională prin învățământul dual.

Principalele modulele de pregătire vizează Calitatea în turism și alimentatie, Structuri de primire turistică și Procese de bază în alimentație, cărora li se adaugă instruirea practică. – R. A.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here