Cătălin DRAGOMIR
Evenimentele traversate în ultimii ani, amplificate, într-o direcție sau alta, de noile mijloace de comunicare, de rețelele sociale, de noile tehnologii, par să fi accentuat polarizarea societății românești.
Oameni care până mai ieri nu aveau nimic în comun, care nu se cunosc, s-au coagulat în jurul unor idei ori cauze fără să se fi întâlnit vreodată. Idei lansate în eter, spre stânga sau spre dreapta, au coagulat în jurul lor energii nebănuite, ale unor oameni care gândesc la fel, pentru că s-au regăsit în respectivele mesaje. Din păcate, cauzele pentru care oamenii s-au unit au fost în dezacord, să nu spun antagonice, iar societatea a rămas tot fragmentată și, după cum indică îndârjirea cu care se combat unii pe ceilalți, din ce în ce mai nervoase.
Important este ca această nervozitate să nu se transforme în agresivitate ori chiar să dezumanizeze. Faptul că s-au stâns în jurul unor idei sau cauze arată că oamenii vor să simtă că participă, că sprijină o contrucție. Ceea ce nu s-a întâmplat însă, nici în 2019, este identificarea unei idei, a unui obiectiv care să reunească toate aceste energii și dorințe de participare, pentru realizarea unui obiectiv major, comun tuturor.
Deși membrii grupurilor care se manifestă social sau în on-line par să nu aibă nimic în comun, există însă un numitor comun: sunt OAMENI. De aceea, acum, la început de an, singura urare pe care v-o adresez este ”Fiți și rămâneți oameni!”